vrijdag 20 september 2013

Wat kost een trouwjurk (gemiddeld)?

Hoe duur is een trouwjurk? Wat kost een trouwjurk? Dat zijn vragen die meestal in de eerste twee minuten gesteld worden. Je hebt misschien  wel gemerkt dat veel winkels niet veel willen zeggen over de prijs van een bruidsjurk. Dat komt meestal omdat de jurken die ze verkopen ook verkrijgbaar zijn bij andere winkels. Wij denken dat het goed is om open en eerlijk over prijzen te praten. Want als het goed is, is jouw droomjurk z'n geld waard toch? 

Waarom is een bruidsjurk zo duur?


Veel mensen denken dat als er 'bruid' voor staat het allemaal extra duur is. Dat hoort natuurlijk niet zo te zijn (al geef ik niet de garantie dat het niet af en toe gebeurt). Dingen kosten wat ze kosten en de prijzen zijn prima te verantwoorden.

bron: pinterest
Materialen kosten geld en bepaalde kostbare stoffen kosten zelfs heel veel geld. Jurken met heel veel stof kosten meer dan jurken met minder stof. Arbeid kost ook geld en als een trouwjurk moeilijker is om te maken is hij duurder. De originaliteit van een ontwerp is ook geld waard en daarom zijn bepaalde designer jurken veel duurder, omdat ze in kleinere oplage gemaakt worden en de jurken dus veel exclusiever zijn. Het maakt ook uit waar de jurk gemaakt is. Luxe jurken worden in de Europese Unie gemaakt of in de Verenigde Staten. De lonen zijn daar hoger en ook dat vertaalt zich in de prijs van de jurk. Ook het personeel dat jou helpt de jurk uit te zoeken telt mee; goed geschoold personeel met ervaring is duur.
Last but not least: de zekerheid dat jouw droomjurk geen ellende als kinderarbeid, uitbuiting of milieuschade veroorzaakt heeft is ook terug te vinden in de prijs.

Waarom staan die prijzen van bruidsjurken dan niet op internet?


Als ze zo goed te verantwoorden zijn, die prijzen, waarom staan ze dan niet op internet?
Eigenlijk vooral omdat er zoveel opties zijn. Bij de ene winkel zijn vermaakkosten wel inbegrepen en bij andere niet. Koop je de jurk direct uit de winkel of krijg je een nieuwe? Wordt de jurk in een confectiemaat besteld of precies op jouw maten? Laat je een jurk personaliseren en naar jouw wensen aanpassen? Soms krijg je ook vaste kortingen als je bijvoorbeeld ook lingerie bestelt. Allemaal dingen die de prijzen nogal kunnen laten variëren. Prijzen zeggen dus wel iets maar niet heel veel en het is best moeilijk om een vergelijking te maken.

Oké, denk je nu, maar ik wil harde bedragen horen!

Wat voor bruidsjurk wil je?


Voor elk budget is natuurlijk wel een bruidsjurk te vinden, zo lang het niet onder de 300 á 400 euro komt.
In het low-budget segment is het wel uitkijken: er is heel veel namaak. Je wordt verleid met mooie foto's, maar uiteindelijk als de jurk uit China of Bangladesh is gearriveerd is deze niet zo mooi als jij 'm had voorgesteld. Wat je dan beter kunt doen is voor een avondjurk gaan in wit of een lichte kleur. Daarin zit minder stof en tijd om het te maken en weet je toch dat er niet op de verkeerde dingen is bezuinigd, zoals pasvorm of kwaliteit. Een andere optie is een vintage trouwjurk (dus niet retro, lees hier wat het verschil is)

bron: pinterest
Pas vanaf 900,- euro is het veilig om een 'echte' bruidsjurk te kopen. Er zijn veel merken in dit segment, zoals Ladybird, Vera Bride, La Sposa, Eternity, Avenue Diagonal, Très Chique, etc. Ook hier is een laag budget niet ideaal, omdat het vermaakwerk van low budget winkels soms ondermaats is. Dit soort jurken wordt ook gemaakt in het verre Oosten en het is niet te controleren of er geen kinderarbeid of milieuvervuiling aan te pas komt.

Wij merken zelf dat de meeste van onze bruiden toch wel minimaal 1500,- euro reserveren voor hun bruidsjurk. Er is dan nog niet heel veel te kiezen, maar je hebt in elk geval een jurk van een goede kwaliteit.
2000 euro is echt een normale prijs voor een trouwjurk. Merken in dit segment zijn Sincerity, San Patrick, Demetrios, Maggie Sottero.

Er zijn ook nog heel luxe trouwjurken, zogenaamde designer trouwjurken. Die zijn er vanaf 2000 euro.
Voorbeelden van merken en labels zijn: Jesus Peiro, Rosa Clara, Atelier Pronovias, Vera Wang, Jenny Packham. Deze merken werken met luxe stoffen en de ontwerpen zijn technisch ingewikkeld en moeilijk om te maken. De prijzen van de meeste jurken van deze merken liggen tussen de 3000 en 10.000 euro.

Verder nog...


Houd er wel rekening mee dat je met een trouwjurk nog niet klaar bent. Je moet ook nog denken om goede lingerie en schoenen! Met een budget van 3000 euro zit je in ieder geval goed.

We hebben ook nog een handig filmpje over prijzen en budget, voor als je niet van lezen houdt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...