Het geheim van een goed diner: iedereen voelt zich comfortabel en welkom!
De manier om dat voor elkaar te krijgen is dat iedereen op de hoogte is van alle procedures en niemand voor verrassingen komt te staan. Hier volgen een aantal algemene regels die daar zorg voor dragen.
Aan tafel
Bij het plaatsnemen houden heren hun jasje gewoon aan. Het gaat niet uit, tenzij het zeer warm is en oudere heren hun jas uittrekken. Het servet wordt op de schoot geplaatst (en nimmer in een boord of decolleté gepropt) en daar blijft het ook als het niet gebruikt wordt. Pas aan het eind van de maaltijd mag een servet op tafel gelegd worden. Dames die handschoenen dragen kunnen die onder hun servet op schoot leggen. Telefoons zet je uit of stil en houd je uit het zicht. Je telefoon op tafel leggen is absoluut verboden.
Couvert (Tafeldek)
Er bestaat verschillend eetgerei. Gebruik alle gereedschap zoals het bedoeld is. Er zijn twee categoriën eetgereedschap: die voor het transport van het eigen bord naar de mond en die voor het overbrengen van voedsel van de schalen waarin het eten word opgediend naar het eigen bord. Deze twee mogen nimmer verwisseld worden. Scenes als 'de aardappeleters' van Van Gogh zullen dus niet voorkomen. Gebruik het servet om je mond te deppen, bijvoorbeeld voor je een slok water of wijn neemt. Vet en jus aan de rand van een glas staan niet zo appetijtelijk.
Verschillende wijnglazen |
Dit is de lay-out voor een diner met soep en salade vooraf. |
Afhankelijk van de samenstelling van de verschillende gangen zul je verschillend bestek voor je zien liggen.
De volgorde is van buiten naar binnen. Bij een salade als voorgerecht moet dus het saladebestek aan de buitenkant liggen. Er zijn verschillende vorken voor salades, vlees en garnalen. Voor vis krijg je ook een ander mes dan voor biefstuk. Het kan ook zijn dat het bedienend personeel per gang een nieuw couvert komt leggen.
Goede Manieren
Het is netjes om te wachten tot iedereen is voorzien van eten, althans dat was vroeger zo, toen het nog gebruikelijk was dat een hele rij garçons een tafel tegelijk bediende. Is de bediening niet zo fraai gesynchroniseerd en het eten heet, dan is het beleefd om te wachten tot twee of drie mensen zijn bediend en je tafelgenoten te vragen of je mag beginnen.
Zo houd je je glas dus niet vast. |
Eten doe je zo veel mogelijk met je bestek. Uitzonderingen zijn gevogelte, vlees aan botten en brood. Bij de eerste twee krijg je als het goed is een kommetje met water en citroen om je handen tussentijds te reinigen.
Een buffet wordt gelegd van links naar rechts. De handelingsvolgorde is: bord pakken, jezelf bedienen en bestek pakken.
Tips voor een DIY-diner:
- Wees nauwkeurig met je uitnodigingen; een correctie voor datum- en spellingfouten is uiterst pijnlijk.
- Wees op tijd met uitnodigingen en RSVP's, je kunt niet van mensen verwachten dat ze hun plannen last-minute gaan wijzigen voor je.
- Gebruik 's avonds kaarsen als verlichting; iedereen ziet er een stuk beter uit bij kaarslicht.
- Tafeldecoratie hoeft niet grandioos te zijn, Chic is het tegenovergestelde van overdone. Je kunt al veel doen met het schikken van borden, glazen, bestek en het schikken van het eten in de opdienschalen.
- Geen pannen op tafel, serveer alles in kommen of schalen.
- Een bloemetje doet wonderen.
- Goede prosecco is beter dan slechte champagne.
- Het doel van je diner is je gasten een goede tijd te laten hebben, niet om indruk te maken.
- Serveren doe je van links, borden en bestek weghalen van rechts.
- Houd rekening met de zwaktes van je gasten, zorg voor een plek waar ze kunnen roken.
- Houd er rekening mee dat sommige gasten geen zwaktes hebben; zorg voor niet-alcoholische dranken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten