woensdag 26 maart 2008

Bustier, Torselet of Corset?

korsetEr is regelmatig verwarring over deze drie modellen lingerie; corset, torselet en bustier. Wat is nu eigenlijk wat en waar zijn ze handig voor?

Het Corset

Ook wel geschreven als Korset. Het corset is er in twee varianten: met cups en zonder cups. Zonder cups reikt hij tot net onder de borstaanzet, maar er zijn ook wel hogere varianten die een 'push-up' effect hebben. In de regel zijn corsetten rigide; gemaakt van stijve, niet elastische materialen. Een korset kun je dan ook het best op maat laten maken, want er is echt vakmanschap vereist om een goed aansluitend corset te maken, omdat de materialen geen millimeter meegeven.
corset
Het korset wordt aan de voorzijde gesloten door middel van haakjes en strakgetrokken aan de achterzijde door een lange veter. In verticale richting bestaat een korset uit meerdere panden opgespannen door baleinen. Het corset wordt als ondergoed onder jurken niet veel meer gedragen, hoewel het door zijn stijfheid corrigerende eigenschappen bezit, wat het geschikt maakt als medisch hulpmiddel bij rugklachten of vergroeiingen. De laatste jaren is het een extravagant mode-accessoire geworden en wordt het gedragen over de kleding heen. Fervente Corsetdragers zijn bijvoorbeeld Madonna, Gwen Stefani, Christina Aquilera, Kylie Minogue en Britney Spears.

Het Torselet

Het Torselet (ook wel Guêpière) is een beetje vergelijkbaar met het corset, maar in tegenstelling tot het corset is het heel elastisch. Het is meestal voorzien van cups en het is het beste ondergoed voor verreweg de meeste bruidsjurken en ook voor veel avondjurken. Als je er eenmaal één hebt, weet ik zeker dat je'm ook onder blouses en jeans gaat dragen. Het Torselet sluit meestal aan de achterkant met haakjes of knoopjes. De hoogte is van bovenheup tot bovenborst. Soms is het torselet nog voorzien van haakjes voor jarretels (kous-ophouders). Net als het korset heeft het baleinen, maar ook beugels en cups (die heeft het corset niet). Het grote voordeel is dat bustiers en torselets geen bandjes hebben, maar van onderaf je boezem steunen.

Hiernaast zie je het beste torselet dat er is: het onzichtbare torselet 426 van Carnival.http://www.embracemode.nl/collectie/torselet-426-poirier/
Dit torselet is helemaal glad afgewerkt en tekent niet af in je jurk! Poirier heeft in hun Carnival en Chloe lijnen ook heel mooie torselets met kant.

Het Bustier

poirier bustierHet bustier zou je kunnen zien als de verkorte versie van het torselet. Het reikt maar van de onderste rib tot de bovenborst en is voorzien van beugels en baleinen. Een bustier kan goed gebruikt worden in combinatie met een in empire lijn gesneden jurk, omdat het stevigheid bied aan de borststreek, die door de empire lijn geaccentueerd wordt.

meer info en bruidslingerie bestellen

2 opmerkingen:

 1. een hele duidelijke uitleg van de verschillen. Ik zou deze graag willen gebruiken op onze website www.mb-lingerie.nl waar we ook deze types verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste,

  Hartelijk dank voor uw positieve feedback. U mag de tekst gebruiken. Er staat tegenover dat u een link naar dit artikel op uw website plaatst op een plaats waar uw bezoekers die kunnen vinden.

  Met vriendelijke groet,

  Bruid in Stijl

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...