zaterdag 12 april 2008

Bruidsmode en avondmode stoffen

Ben je op zoek naar een trouwjurk maar wordt je gek van al die vreemde namen, soorten stoffen en al dat modevakjargon? Hier vertellen we het één en ander over veel gebruikte stoffen in bruidsjurken en avondjurken.


Batiste

De lichtste opaque stof. Dit betekent dat het licht is en soepel valt, maar niet doorschijnend is. Dat komt doordat het niet met zuur behandeld is.

Bobbinnet
Lijkt op Tule maar met fijnere mazen en minder stijf.

Borduursel
Borduursel is een veel voorkomende vorm van versiering op stoffen, die anders sober overkomen. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met kraaltjes, kristalletjes of andere versieringen.

Broccaat
Zware stof met motief, vaak met zijde erin verwerkt.

Chantilly
Kantsoort, origineel uit frankrijk sinds de 17e eeuw. Handgeklost, vaak met flora motieven.

Chiffon, Crêpe de Chine, Crêpe Georgette
Half transparante, lichte en soepel vallende stof. Chiffon van 100% zijde is het lichtst.

Duchess Satijn
Blend van Zijde en polyester in atlasbinding. Soms ook synoniem voor dikke satijn.

Dupion Zijde
Dikke, ruw uitziende zijde

Gaas

Doorschijnende stof met open weefsel. Vgl. Tule en Bobbinnet

Kant
Opengewerkt weefsel. Echt kant is gemaakt zonder tussenkomst van een ondergrond stof, die er daarna uit gehaald wordt.

Linnen
Een van de oudste stoffen in de wereld. Wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant. Het is een erg sterke stof die licht draagt en verkrijgbaar is van grof en stijf, tot fijn en zacht. Het kan erg snel vocht opnemen. Ideale stof voor in de zomer.

Organdie
Het meest transparante katoenweefsel dat er is. Het kamgaren draagt bij aan het uiterlijk.Door zuurbehandeling krijgt het z'n stijfheid en transparantie. De stijfheid maakt het erg kreukgevoelig, maar in de bruidsmode wordt daar juist gebruik van gemaakt.

Organza
Organza is een plat gewoven, half-transparante stof, traditioneel van zijde, maar tegenwoordig ook van nylon, polyester en viscose en soms zelf vermengd met metaalgaren.

Pailletten
Zie Sequins

Plissé, Geplisseerd
Waaiergevouwen. De stof is in kleine vouwen geperst. Komt voor bij Crêpes, Chiffon en Taft.

Satijn
Satijn is een weefsel in satijnbinding. De satijnbinding (of atlasbinding) is een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen en bedekt worden door de inslagdraden. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling.Het woord satijn komt van het Italiaanse woord voor zijde: seta. Satijn wordt niet alleen van zijde gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld katoen, viscose, acetaat en polyester. Satijn van echte zijde is echter wel verreweg het mooist.

Sequins
Ook wel Pailletten of lovertjes. Ronde platte schijfjes voor een glitter-effect. Soms met kleine facetjes.

Shantung
Stof met grove textuur. Van zijde of polyester.

Strass
Rijnsteentjes, kristallen namaakdiamantjes. Gebruikt voor versiering.

Swarovski
Precisie geslepen kristalletjes met relatief grote refractie. Vaak met metaal coating. Heel heldere glinstering.

Taft, Taffeta
Taft wordt beschouwd als een kostbare stof en wordt ook veel gebruikt in avondmode en baljurken. Er zijn twee soorte zijde-tafts. Garen-geverfd, wat heel stijf is en stuks-geverfd wat veel soepeler valt. Garen-geverfde tafts kunnen door verschillende kleuren garen te gebruiken een changerend effect hebben. De kleur verandert dan onder invloed van de kijkhoek. Leuk om te weten is misschien dat een van de eerste experimentele luchtballons door de gebroeders Montgolfier van taft werd gemaakt. Tafts worden tegenwoordig ook geweven van acetaat en polyester.

Tule
Halftransparante stof net als organza, maar stijver en grover van structuur. Wordt veel gebruikt om jurken het gewenste volume te geven.

Twill

Weefsel van parallel diagonaal gewoven garen. Denim is een voorbeeld van een twill. Het voordeel is dat het erg mooi valt, maar het is ongeschikt voor koud weer.

Voile
Het woord is afgeleid van het franse woord voor sluier. Het is een erg licht weefsel, meestal 100% katoen, of anders van een mix van katoen met polyester of linnen. Vanwege de half-transparante kwaliteit wordt het in japonnen vaak gebruikt als bovenstof op satijn. Door het moiré effect ontstaat dan vaak een leuke glinstering als de stoffen over elkaar heen bewegen.

Zijde
Product van de vezeldraden die een zijderups uitscheidt. Door het subtiele verloop van dik naar dun in de draden ontstaat een patroon van ragfijne, korte parallelle streepjes in de stof. Zacht met een natuurlijke glans en erg kostbaar.

Zijde Mikado
Zijde-blend, die zwaarder is dan gewone zijde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...