vrijdag 10 januari 2014

Speakeasy vintage bruiloft: De belangrijkste ingrediënten!

Ben je bekend met het begrip Speakeasy? Een Speakeasy is een etablissement dat ten tijde van 'de drooglegging' (In het Engels: The Prohibition) illegaal alcohol verkocht. De jaren 20 en 30 van de vorige eeuw zijn nu razend populair als inspiratiemateriaal voor bruiloften. Op verschillende Engelse en Amerikaanse bruiloft blogs vonden we fotoreportages van zgn. 'Speakeasy weddings'. In dit artikel geven we een paar 'key ingredients' voor een Speakeasy bruiloft in stijl en natuurlijk de nodige inspiratieplaatjes!

Stiekem feestje

Recent verscheen de film 'Lawless' waar het gaat over 'moonshiners' en 'bootleggers' (de mensen die illegaal sterke drank stoken) en hun gevecht tegen de autoriteiten. Ladingen whiskey en Bourbon werden stiekem naar geheime feestjes gereden. Die werden vaak gehouden op plekken als oude schuren en loodsen, kelders, bovenverdiepingen. Na 1933 (het einde van de drooglegging) verdween dit type vermaak en tegenwoordig wordt 'Speakeasy' vaak gebruikt om retro (cocktail) bars mee aan te duiden.
Het geheimzinnige en 'invite only' aspect van speakeasy's maken het natuurlijk superinteressant als thema voor een bruiloft!

Speakeasy staat voor een wat intiemere bruiloft. Dus niet zo glamourous en 'over the top' als een 'Great Gatsby' bruiloft of roaring twenties bruiloft met bakken veren en vrachtwagenladingen kristallen.

Speakeasy bruiloft ingredienten!

1) Vintage / retro bruidsjurk en trouwpak

Echte bruidsjurken uit de jaren 20 en 30 hebben de tijd niet overleefd. Wat je wel kunt laten doen is een nieuwe bruidsjurk laten maken, helemaal in stijl. Ga hiervoor naar een goede ontwerper of bruidscouture atelier, die kunnen in alles met je meedenken over het ontwerp. Daarnaast zijn er verschillende merken die retro bruidsjurken in hun collectie hebben.

Voor de mannen even geen strakgesneden Italiaans, maar vooral ruimvallend en Amerikaans. Hoge broekbanden, bandplooien, bretels en brede revers. Een deukhoed of 'flat cap' zijn natuurlijk leuke accessoires, anders even langs bij 'schorem' in Rotterdam en je haar strak in de pommade.

2) Een toffe (geheime) locatie

Het mooiste is als je ergens achteraf een plekje kan vinden. Ergens waar je gasten moeten aanbellen of kloppen met een geheim signaal. Denk aan een kelder, een bovenwoning, een loods of schuur.

3) stemmige muziek

Je kunt natuurlijk kiezen voor echte oude muziek van bv. Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Gene Austin en Duke Ellington.

Wil je er een moderne twist aan geven of lekker dansen?
Maak dan kennis met Electro swing. DJ's mixen in deze hippe muziekstijl oude nummers met strakke up-beat ritmes. Klinkt een beetje als Caro Emerald, maar dan nog leuker.
Tik 'Electro swing' of 'electroswing' in op soundcloud en je vind er allerlei leuke mixtracks die je vaak ook nog eens gratis kunt downloaden.

Luister hier naar wat leuke mixtracks van soundcloud:


4) Coole 'props' oftewel leuke aankleding

Trek die oude typemachine of grammofoonspeler maar van zolder. Ga op zoek naar oude drankflessen, houten kisten met stro, spuitwaterflessen, etc.

Uiteraard is het 'stylen'van je locatie leuk, maar denk ook zeker aan je uitnodigingen, bruidsboeket, RSVP's, save-the-date's, seating cards, eventuele bedankjes, etcetera.Zitplaats instructies (foto: 100layercake.com)

5) Fijne vrienden

In Nederland liggen dresscodes altijd een beetje moeilijk. Veel mensen reageren in de trant van 'wie denken ze wel dat ze zijn, om ons voor te schrijven wat we moeten dragen'. Of ze hebben geen zin om iets nieuws te kopen om te dragen op jouw bruiloft. Voor die types is er geen genezing, behalve handhaving van een deurbeleid.

Voor feestjes in stijl heb je gewoon toffe vrienden nodig die er stuk voor stuk voor in zijn om jouw feest een succes te maken, inclusief 'dressing up'.

Wat wel helpt is duidelijk zijn in wat er van je gasten verwacht wordt. We komen regelmatig allemaal fancy dresscodes tegen op uitnodigingen, en niemand die een idee heeft wat het inhoudt.
Dus voor je iets hips op je uitnodiging schrijft als speakeasy chic of prohibition party; helder uitleggen wat voor kleding je verwacht.

foto: dreamboxphotography.com
Dan nog wat fijne plaatjes om je aan te vergapen:

Speakeasy sfeer. foto:100layercake.com

foto: Stylemepretty.com
Het is zo cool als je gasten zich ook kleuk aankleden! foto: Lovemydress.com

More booze! foto: Lovemydress.com

Pour me that gin martini! foto: Lovemydress.com

Bootleggers zijn sneller dan de politie. Nice ride! foto: lovemydress.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...