woensdag 28 augustus 2013

Tafelschikking - Wie zit waar op jouw bruiloft?

Je hebt je locatie gekozen, een team samengesteld van de beste leveranciers en antwoord gekregen op al je RSVP's. Je denkt dat alles op z'n plaats is - en dat is het ook - maar er is nog een ding om te doen...

Je moet beslissen waar iedereen komt te zitten.

Het eerste waar je over na moet denken is wat voor soort maaltijd je gaat houden. Als je een traditioneel diner houdt dan is het een goed idee om een tafelschikking te maken, een plan waarin je iedereen op een bepaalde plek neerzet. Zo weten je gasten waar ze moeten zitten. Als het minder formeel is kun je ook aan de gasten zelf overlaten waar ze gaan zitten, maar dat moet je wel zien zitten. Je kunt je gasten ook een tafel toewijzen, maar zelf een stoel laten kiezen.

tafelschikking met ronde tafels (pinterest)
Je moet er ook over nadenken of je ronde tafels gebruikt of lange rechthoekige tafels. Beide werken goed voor casual zelfbedieningsmaaltijden (buffet), maar ook voor formelere maaltijden met bediening. De keus van je locatie speelt een belangrijke rol in deze beslissing. Bespreek met je locatie coördinator wat hun mogelijkheden zijn.

De hoofdtafel

Als je tevreden bent met een standaard hoofdtafel, dan zitten daar volgens de traditie de bruid en bruidegom, de 'best man' (beste vriend van de bruidegom), de 'maid of honour' (beste vriendin van de bruid), de wederzijdse ouders. Meestal is dat een rechthoekige tafel die uitzicht biedt op de rest van de gasten.
Sommigen vinden dit niet de meest sociale optie, anderen vinden het juist intiem. Je creëert op deze manier wel een 'verheven' plekje voor jezelf. De één vindt dat wel leuk voor een dag, de ander niet.

Maar wat als je uit een samengesteld gezin komt? Of misschien is één van je ouders wel overleden. Misschien zijn ze hertrouwd en hebben nieuwe partners?

Dan heb je flink wat familiepolitiek om rekening mee te houden. Je beste optie is dan om het gezelschap een beetje te mixen. Een ronde tafel als hoofdtafel is dan een stuk handiger waar alleen het bruidspaar zit en hun gevolg (ceremoniemeester,  bruidsmeisjes, getuigen en hun partners). Op die manier kunnen je ouders hun eigen tafels organiseren met hun directe familie en vrienden.

Ook een idee is om heel kleine tafel te hebben, alleen voor jullie tweetjes. Dat is lekker intiem, want het zal je verbazen hoe weinig one-on-one time er is op je bruiloft.

En de rest van je gasten?


Een idee is om groepjes te maken van verschillende fasen uit je leven; school, voortgezet onderwijs, universiteit / beroepsonderwijs, collega's, sportclubs, etc.

Zet jongeren dichter bij de dansvloer neer dan ouderen.

Als er tafels verzet moeten worden om de dansvloer vrij te maken, laat dan jongere mensen aan die tafels zitten. Zo kunnen de ouderen lekker blijven zitten als er gesjouwd en gedanst wordt, als ze willen.

Wil je een meer gemengd gezelschap aan elke tafel?


Wees een beetje voorzichtig met het opbreken van bepaalde groepjes mensen, want wat veel mensen leuk vinden aan bruiloften is de kans op een weerzien met oude vrienden en familie.

Hoewel andere mensen het misschien heel leuk vinden om nieuwe mensen te ontmoeten en het totaal niet erg vinden om naast een complete onbekende te zitten, loop je gewoon het risico op een maaltijd zonder sfeer en gezelligheid, omdat iedereen te verlegen is om tegen iemand te praten die ze niet kennen.

Je zou eventueel ook kunnen proberen om groepjes gedeeltelijk op te splitsen, zodat iedereen in ieder geval een paar bekenden aan tafel heeft. Zorg ervoor dat de mensen die je bij elkaar zet iets gemeenschappelijk hebben (anders dan dat ze jou kennen). Zo is er meer kans dat ze goed met elkaar overweg zullen kunnen.

Als je groepjes maakt kun je iets op tafel neerzetten dat het ijs breekt, bijvoorbeeld een spelletje zodat ze aangemoedigd worden om met elkaar te kletsen. Een quiz over jullie beiden kan mensen samen over jullie laten lachen.

Hoe ziet de uiteindelijke tafelschikking er nu uit?


Schrijf het op een witeboard of flip-over zodat iedereen het tijdens de drankjes bij de ontvangst kan lezen. Tegen de tijd dat iedereen voor het diner geroepen word is er dan geen consternatie over waar iedereen moet zitten. Als het goed is heeft iedereen gekeken en weten ze precies waar ze naartoe moeten.

Als je een heel grote bruiloft hebt met veel gasten, kun je zelfs nog een kopie neerzetten voor betere zichtbaarheid.

Tafelschikking geschreven op glas
Ben je bang voor last-minute wijzigingen? Een schoolbord of white board geeft je de meeste flexibiliteit.

Overleg met de locatie coördinator een lijst met gasten op alfabet en de tafelnummers waar ze zitten. Ze kunnen dan helpen als ouvreur / ouvreuse om de gasten naar de tafels te leiden. Bij een bediend diner kun je het best ook eventuele allergiën en intoleranties van gasten opschrijven op die lijst. Zodat de bediening bij het uitserveren weet waar eventuele speciale varianten van het diner heen moeten.

Wil je sowieso keus bieden in te serveren menu's (gemakkelijker bij kleinschalige bruiloften), bijvoorbeeld vlees of vis? Je kunt het hoofd van de zwarte brigade (bediening) laten rondgaan om de eetwensen van je gasten te laten noteren, alvorens de witte brigade (keuken) aan de slag gaat. Door de nummering op de lijst weet de bediening precies welk eten naar welke tafel moet!

Geleidekaartjes aan een champagneglas

Geleide- en plaatskaartjes


Een andere manier dan je tafelschikking op een bord schrijven is om te werken met geleidekaartjes en plaatskaartjes. Geleidekaartjes hebben de naam van de gast en hun tafelnummer erop. Gasten pakken deze van een tafel en weten zo aan welke tafel ze moeten zitten. Op de plaatsen zelf leg je het plaatskaartje, zodat iedereen weet welke plaats aan de tafel voor wie is. Natuurlijk biedt dit ook weer kans om creatief bezig te gaan qua styling.

Tip: Hang de geleidekaartjes aan de steel van een champagneglas, zodat iedereen z'n eigen welkomstdrankje pakt en tegelijk te weten komt aan welke tafel hij of zij zit. 

Hoe zet je nu zo'n tafelschikking in de praktijk in elkaar?


Met bovenstaande overwegingen wordt het tijd om praktisch te worden. Pak je ouderwetse post-it blok en begin met het maken van proefschikkingen. Neem lekker de tijd om iedereen neer te zetten en discussïeer over het waarom van de plaatsingen.

Sterkte en succes!

Met dank aan tips van Londense weddingplanner Adri's wedding design op bridalmusings.com. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...