vrijdag 18 januari 2013

Vintage of Retro?

Embrace ontwerptekening
Wat is vintage en wat is retro? Ik zie de termen nogal eens verward worden. Hoe zit het?

Retro is het teruggrijpen op dingen die geweest zijn. Broeken met wijde pijpen bijvoorbeeld zoals in de seventies, dat is retro. Om bij de broeken met wijde pijpen te blijven; zou jij een puntgaaf exemplaar uit de seventies in je kast hebben, dan is dat vintage.

Oftewel: Retro is opnieuw iets maken volgens trends en mode van jaren geleden en vintage zijn de originele spullen uit die tijd zelf.

Dus: die trouwjurk van jouw moeder, die is vintage. Maar wil jij een sixties trouwjurk die nieuw is, dan is die jurk retro.

Vintage is eigenlijk het woord dat gebruikt word om een zeer goed wijnjaar mee aan te duiden. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor couture kleding of kleding van bekende ontwerpers van enkele tientallen jaren geleden. Het is een beetje vaag wanneer precies iets vintage wordt, maar voor mijn idee zijn de jaren '80 en eerder nu ongeveer vintage.

Het leukste is natuurlijk een retro trouwjurk met vintage elementen. Sommige dingen worden tegenwoordig niet meer zo gemaakt als in de fifties, sixties en seventies. Knoopjes bijvoorbeeld of bepaalde soorten kant of metalen pailletjes (tegenwoordig zijn ze allemaal van plastic). Wij vinden het leuk om dat soort dingen te verzamelen. We maken dus wel eens jurken volgens de sixties mode met originele onderdeeltjes uit die tijd.
Retro with a touch of vintage dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...