donderdag 17 januari 2013

Mobiele telefoon etiquette - 7 tips voor het gebruik van je mobiele telofoon

illustratie: Ted Slampyak via artofmanliness.com
Etiquette is rekening houden met anderen. Het is niet zo dat er overal regels voor zijn, het gaat er gewoon om dat we het met elkaar zo aangenaam mogelijk hebben. De telefoon maakt een groot deel uit van ons dagelijks leven en bij sommige mensen lijkt het wel alsof het ding met hun hand vergroeid is. Mobiele telefoons zijn handig, maar je kunt er andere mensen behoorlijk mee ergeren. Daarom de volgende 7 'regels':

Niet telefoneren, facebooken, twitteren of what's appen wanneer je in gesprek bent met anderen.

Wat is belangrijker: je berichten op je telefoon of de persoon met wie je samen bent? Bedenk eens hoe jij je zou voelen als je met iemand in gesprek bent die de hele tijd is afgeleid door z'n mobiel?

Het is verboden je telefoon op tafel te leggen als je eet, helemaal in restaurants of eetgelegenheden.

Lezen aan tafel mag ook niet en als dit al geldt voor een goed boek, dan zeker voor de mobiele telefoon. Tijdens het eten ben je volledig gefocust op je bord en de gesprekken met je disgenoten. Wedden dat je maaltijd veel gezelliger wordt?Praat op gedempte toon als je telefoneert in publieke ruimtes, zoals treincoupes (in stilte coupés helemaal niet bellen).

Het zou niet de eerste keer zijn dat ik ongewild gesprekken opving over de seksuele escapades van vriendinnen van bellers in de openbare ruimte waarin ik op dat moment verkeerde. Praat zachtjes als je met meerdere mensen bent in het openbaar, anders gaan ze nog van alles van je denken.

Telefoon uit bij kerkdiensten, bioscoop- of theaterbezoek, maaltijden, vergaderingen!

Je wilt de ervaring niet bederven voor andere mensen? Bespaar jezelf een rood hoofd en denk erom voor je deelneemt aan bovenstaande activiteiten.


Kies een smaakvolle, beschaafde ringtone.

Dat je alle mogelijke geluiden kunt instellen als ringtone weten we nu wel. Kies gewoon een beschaafde beltoon, mensen zouden kunnen denken dat je de pubertijd nog niet bent ontgroeid.


Belangrijk nieuws vertel je per telefoon of - beter nog - persoonlijk, sms'en is voor lafaards

Tegenwoordig beëindigen mensen zelfs hun relaties via mobiele telefoon of facebook. Ik vind het laf.
Wees een volwassen vrouw of man en heb het lef om iemand recht in de ogen te kijken als je moeilijk of persoonlijk nieuws hebt. Dit voorkomt ook dat dingen die je zegt verkeerd worden opgevat.

Gebruik je telefoon niet als je deelneemt aan het verkeer, ook niet als je fietst of te voet bent.

Behoeften worden niet bevredigd in het openbaar, ook niet je zucht naar informatie. Je eet niet op straat, vrijt niet op straat en je gaat er ook niet bellen of over je scherm gebogen fietsen of lopen. Het is ook nog eens harstikke onveilig als je niet je aandacht bij het verkeer hebt.

Mobiele telefoons op bruiloften

Op bruiloften kun je het best je telefoon uit laten en alleen bij je houden voor noodgevallen of om de route naar de locatie te plannen. Gebruik 'm niet om te zien hoe laat het is, want de ceremoniemeester heeft alles onder controle. Hij is degene die de tijd bewaakt.
In de regels hierboven kun je zien dat je telefoon uit moet tijdens belangrijke momenten op de bruiloft, zoals in het gemeentehuis, in de kerk, tijdens het diner, tijdens het feest. Het bruidspaar zal het waarderen dat je op hen gefocust bent, voor de duur dat je bent uitgenodigd.

We hebben er al eerder over geschreven: post ook geen foto's op twitter of facebook, daar is het bruidspaar in verband met hun privacy misschien niet op gesteld. Of willen ze zelf controle hebben over welke plaatjes van hun bruiloft openbaar worden of op welk moment.


1 opmerking:

  1. Hartstikke leuk en goed om te lezen. Niemand kan tegenwoordig zonder een mobiele telefoon. Een etiquette is dan ook op zijn plaats.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...