zaterdag 1 december 2012

bruidsmode: Couture vs. Confectie

Couture en confectie, je hebt beide begrippen in je zoektocht naar je bruidsjurk vast wel eens opgevangen. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Met name over Couture bestaan er nogal wat misconcepties, het begrip is behoorlijk aan inflatie onderhevig. Hoe dat kan? Er wordt in de mode en bruidsmode veel dingen 'couture' genoemd, die het eigenlijk niet zijn. Het is dus eigenlijk een soort reclamewoord geworden. Ik vind het zelf heel jammer dat veel mensen niet meer weten wat couture echt is, dus ga ik het in deze blog er eens uitgebreid over hebben.

Haute couture


Laat ik haute couture als voorbeeld nemen. Er zijn weinig couturiers (meesterkleermakers) die hun werk 'haute couture' mogen noemen. Haute couture kleding staat gelijk aan kunst. Wereldwijd zijn dat er enkele tientallen haute couturiers en Nederlandse haute couture is er bijna niet op dit moment, alleen Iris van Herpen mag haar werk 'haute couture' noemen omdat ze momenteel gastlid is van de chambre syndicale de la haute couture. Als haute couture ontwerper moet je aan een aantal strenge voorwaarden voldoen: 
  • Uitgekozen zijn door de chambre syndicale de la haute couture;
  • Op bestelling kleding ontwerpen en maken voor een bepaalde klant met 1 of meer doorpassen;
  • Een atelier hebben, gevestigd in Parijs met 15 of meer full-time medewerkers;
  • Minimaal 20 full-time technische medewerkers in minstens één atelier (werkplaats)
  • Twee keer per jaar een collectie uitbrengen met tenminste 35 outfits op de catwalk, zowel kleding voor overdag als avondkleding
Haute couture is supervooruitstrevend en is de bron van innovatie van de modewereld. Heel speciaal dus. 
Het probleem is dat de term 'haute couture' wordt rondgestrooid alsof het niets betekend en dingen worden gelabeled als 'haute couture' die dat helemaal niet zijn. Dat vind ik dus jammer. 

Helaas: In Nederland kun je alleen een 'haute couture' bruidsjurk krijgen als je naar Iris van Herpen gaat en door haar specifiek een jurk laat ontwerpen en maken! Prijs: voor de meeste mensen onbetaalbaar. 

Couture / Bruidscouture


Couture lijdt aan hetzelfde probleem. Je hoeft dan geen minimum aantal medewerkers te hebben of een atelier in Parijs. Ook als couturier moet je specifiek voor klanten op maat kleding ontwerpen en maken. 
Voorwaarde is dat je alles in eigen huis doet, ontwerpen en naaien! Met verschillende elementen een jurk samenstellen en laten maken in China is dus géén couture! 

Goed nieuws: Couture bruidsjurken zijn er wel te vinden in Nederland! Er zijn ateliers (zoals het onze) waar ze voor jou (en / of in overleg met jou) je bruidsjurk kunnen ontwerpen en maken. Het gave hiervan is dat je zelf kunt kiezen van wat voor stoffen je jurk gemaakt wordt en een combinatie kunt maken van uitsluitend elementen die jou goed staan! Prijzen: grofweg vanaf 2000,- Euro. 

Confectie / Gewone bruidsmode


Confectie is kleding die in grote volumes wordt gemaakt, niet op maat voor één specifieke persoon, maar juist in standaardmaten, die de meeste mensen kunnen dragen. De meeste bruidsmodemerken werken zo:
Een standaard matenbereik (bijv. 32 (zero) tot 56), één of twee stof- of kleuropties en eventueel een optie 'petit' of met langere roklengte. Merken als Maggie Sottero, Pronovias, Sincerity, Benjamin Roberts en Enzoani werken zo. Enkele merken zoals bijvoorbeeld Jesus Peiro kunnen een jurk helemaal op maat voor je maken, eventueel zelfs met modelaanpassingen. Prijzen: Grofweg vanaf 750 euro. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...