vrijdag 17 december 2010

Ambacht is zooo 2011!

foto: embramode.nl
Voor de grote trendwatchers is het duidelijk: 2011 wordt het jaar van ambacht en het proces achter het product.
Wat betekent dat? Het zou kunnen betekenen dat je in 2011 je bruidsjurk laat ontwerpen en op maat laat maken.

Ambacht, vakmanschap, handwerk


Het jaar 2011 wordt het jaar van de aandacht, is de voorspelling van de meest vooraanstaande trendforecasters van Nederland. We consumeren bewuster door de crisis en we willen niet langer van geleend geld dure producten aanschaffen. Ontwerpers en consumenten richten zich op het ambacht en zoeken naar grondstoffen uit hun directe omgeving. In het rapport van forecaster Adjiedj Bakas zijn de sleutelwoorden van de trend die het helemaal gaat worden: ambacht, vakmanschap en handwerk. 


(Bruids)couture


In de bruidsmode moeten we dan denken aan couture. Couture is het franse woord voor het oude ambacht van de kleermakerij en het maatwerk. Als we de trendwatchers moeten geloven wordt het helemaal hip om je jurk te laten ontwerpen, liefst uit eco materialen of hergebruikte items. Een coole bruidsjurk wordt in 2011 dus met de hand ontworpen en gemaakt door competente ontwerpers en vakmensen volgens de klassieke technieken; schetsen uit de hand, de zogenaamde 'toile' en het mouleren, patronen opzetten met de hand en stof knippen en waar nodig de delen met de hand aan elkaar stikken. We gaan weer terug naar de tijd van Madeleine de Vionnet en Charles Worth, die kleding op bestelling maakten voor particulieren.

Persoonlijk


De trend is ook heel 'social'. Het betekent dat we graag weer direct contact willen tussen de ontwerpers en makers van het maatproduct dat we kopen. We willen geen dingen die door een arm meisje in een ver land in elkaar zijn gezet. We willen niet via internet dingetjes aanklikken en bestellen. We willen een kopje koffie en een gesprek van hart tot hart met degene die onze wensen kan realiseren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...