maandag 16 augustus 2010

Stijl ABC voor de vrouw

Elsevier (2009)
Het blad Elsevier heeft af en toe een modebijlage, die vaak best wel interessant is. Moderedacteur John de Greef, die eerder al een stijlgids voor mannen schreef onder de titel Stijl-ABC, heeft zich ook gewaagd aan een versie voor vrouwen getiteld 'Stijl-ABC voor de vrouw'. De ondertitel luidt: 'De complete gids: alles over uiterlijk, verzorging, kledingetiquette en accessoires'.
Dit is onze recensie van het boekwerkje. 

 

Glossarium of Stijladvies? 


Het is een zeer nuttig naslagwerk waarin veel gangbare termen uit het modejargon worden voorzien van context en uitleg. Alles is gerangschikt naar trefwoord op alfabetische volgorde Het nut van het boekwerkje ligt vooral in de functie van verklarende woordenlijst, want het stijladvies is hier en daar nog best wel conservatief.

De omslagtekst van het boek vermeldt over de auteur:
De Greef koppelt een sterke klassieke belangstelling en een liefde voor etiquette aan een honger voor nieuwe modetendensen en trendontwikkelingen. Stijl is voor hem dan ook aan tijd gebonden en geen fossiel stelsel van onwrikbare do's & don'ts.

Met de klassieke belangstellingen zit het wel snor met De Greef, maar hier en daar betoont hij zich wel enigszins vastgeroest. Het is ook moeilijk om te achterhalen voor wat voor publiek deze stijlgids bedoeld is.
Wel staat er onder het kopje 'zo gebruikt u dit Stijl ABC' dat er is uitgegaan van de meest conservatieve normen. Laten we maar afgaan op de titel en concluderen dat dit Stijl ABC is bedoeld voor vrouwen en niet voor meisjes. De overgang van meisje naar vrouw is biologisch gemakkelijk te duiden, maar stilistisch - in toenemende mate - niet meer. Vrouwen kleden zich jonger en meisjes kleden zich ouder, de grens vervaagt. Misschien dat het daarom wel eens goed is om je in stijl te verdiepen, want enige consistentie in uitstraling is bij veel vrouwen ver te zoeken. Je kunt je wel heel progressief en hip opstellen, maar het slaat nergens op als je de basics van een chique uiterlijk niet beheerst.

Hakken en pumps


Je kunt van mening verschillen met deze stijlgids. Er valt bijvoorbeeld te twisten over hakhoogtes. De stijlgids vindt het bij zeven centimeter wel goed genoeg, terwijl in de huidige mode tenminste tien centimeter het icoon is dat wordt uitgedragen. Als je er maar mooi op kunt lopen, dan is het wat ons betreft goed. Strompelen op torenhoge stiletto's is inderdaad niet stijlvol.

Manicure


Lange nagels felgekleurde nagels zijn ook een nono volgens de stijlgids, maar zo lang ze niet meer oversteken dan een centimeter is er weinig aan de hand, denken wij. Kijk bijvoorbeeld naar Demi Moore in 'Flawless' een film tegen een 'sixties' decor.
Python handschoenen (embracemode.nl) en gelakte nagels


Sixties Style hold-ups (pleasurements.com)

Panty, kousen en jarretels


Niet zo stijlvol voor een stijlgids is dat we een stukje over kousen onder 'panty' moeten vinden. Kousen verdienen naar onze mening een eigen kopje, het is namelijk niet niks dat ze als icoon van sensualiteit de panty overleefd hebben en zelfs een kleine rentree beleven. Over kousen gesproken; de stijlgids is ook niet vrij van fouten. Kousen met siliconen plakrand worden in de gids onterecht hold-ups genoemd, terwijl dat nu juist de kousen zijn die omhoog worden gehouden door jarretels. De juiste benaming voor dit type kous is 'stay-up'.

Conclusie


Kopen of niet kopen? De minpuntjes van deze stijlgids wegen niet op tegen de algehele kwaliteit. Ben je vrouw of van plan de stap te maken van meisje naar vrouw dan is dit wel een aanrader. Deze gids kan je bijvoorbeeld wel houvast bieden bij sollicitatiegesprekken, het 'blenden' in een nieuwe bedrijfscultuur, formele feestjes binnen je bedrijf of feestjes waar je als vrouwelijke ondernemer kunt netwerken. Het boek is als stijlgids ook met name handig voor vrouwen die hun weg nog (of weer) moeten vinden in de zoektocht naar stijl. Als je weet wat je kunt hebben en wat je wilt uitstralen zonder dat het een smaakvolle verschijning in de weg staat is dit boek vooral handig als verklarende woordenlijst. Ook in die hoedanigheid herbergt dit Stijl-ABC een schat aan informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...