Couture versus Prêt-à-porter
Couture is het op maat ontwerpen en maken van kleding die uniek is of in zeer lage oplage wordt gemaakt. Couturestukken worden letterlijk op je lijf gemaakt. Couture kan verschillende betekenissen hebben, namelijk: het vak van het op maat maken van kleding, maar ook de op maat ontworpen en gemaakte kleding zelf.Couture staat tegenover confectie, in het Frans aangeduid met de fraaie term 'Prêt-à-porter'. In de internationale modewereld en op internet spreekt men vaak over 'ready-to-wear' collecties, wat overigens precies hetzelfde betekent: klaar om te dragen. Confectie wordt wel in grote oplage gemaakt volgens standaard maattabellen.
Eigenlijk alles wat je in normale kledingwinkels vindt is confectie, ook in dure winkels waar merken worden verkocht als Moschino, Prada, Chanel of Victor & Rolf. Dit zijn merken die weliswaar ook couture maken, maar alleen voor een zeer selecte kring. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Victor & Rolf voor prinses Mabel.
Haute Couture versus Couture
Wat is dan het verschil tussen Haute Couture en Couture? Haute is het franse woord voor 'hoog'. Het komt dus eigenlijk neer op Couture 'van hoog niveau'. In haute couture werkt men bijna uitsluitend met zeer kostbare stoffen en ingewikkelde niet-alledaagse technieken. Haute couture wordt gezien als de gangmaker en voortrekker in de mode. Haute couture collecties vormen vaak de inspiratie en uitgangspunten voor het ontwerp van de confectie collecties van de toonaangevende modehuizen. Haute couture is extremer van aard en niet noodzakelijkerwijs dagelijks draagbaar. In Frankrijk wordt er streng op toegezien wie zich 'haute couturier' mogen noemen. Een couturier moet daarvoor zijn aangesloten bij de 'Chambre Syndicale de la Haute Couture' en voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Klant-specifiek design, op maat gemaakt in één of meerdere passessies;
- Een eigen atelier in Parijs met meer dan 15 full-time werknemers;
- Het uitbrengen en showen op de catwalk van collecties van minimaal 35 stukken, éénmaal per seizoen (dat is twee keer per jaar) voor presentatie aan de Franse pers. Deze collecties moeten zowel dagelijkse als avondkleding bevatten.
Tegenwoordig is Parijs niet meer de exclusieve hoofdstad van de mode en vind je ook 'Fashion weeks' met couture en prêt-à-porter shows in steden als New York, Milaan, Barcelona en Amsterdam.
Hoe zit het dan met couture? We zagen zojuist dat confectie totaal iets anders is dan couture, vanwege het individuele aspect behorend bij couture en ook dat de term 'haute couture' voorbehouden is aan een selecte groep modehuizen. De voorwaarden waaraan couture moet voldoen zou je als volgt kunnen stellen:
- Het moet gaan om een uniek ontwerp
- Het patroon moet direct gebaseerd zijn op het lichaam van de klant
- De klant moet lijfelijk aanwezig zijn voor het doorpassen
- Als uniek stuk of in zeer beperkte oplage geproduceerd worden
- Alle handelingen in het ontwerp- en vervaardigingsproces vinden plaats binnen één bedrijf en / of atelier.
Bruidscouture
Wordt ook wel couture bruidsmode genoemd. Soms hebben modehuizen een bruidsjurk als klapstuk van de collectie. Bruidsjurken kunnen ook op maat gemaakt en ontworpen worden. Dat is bruidscouture in de meest strikte zin van het woord. Bruidscouture vind je hoofdzakelijk in kleinere ateliers, maar er zijn ook merken die de mogelijkheid hebben om een jurk helemaal op maat te maken. Dat zou je couture kunnen noemen, even niet lettend op het laatste puntje uit de vorige perikoop. Ook bij bruidscouture gaat het om unieke ontwerpen en persoonlijke behandeling van de cliënt.
Bruidscouture Ateliers in Nederland die we zouden aanbevelen:
- Els Hillenius - Haarlem
- Sana van Rooij - 's Hertogenbosch
- Keurslijf - Utrecht
- Barbara Fabree - Oisterwijk
bronnen: Embrace | Wikipedia
foto: Dior Haute Couture FW 10.11 (juli 2010)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten