maandag 30 november 2009

Trouwen populair onder jongeren

Volgens onderzoek van het CBS zijn jongeren positief gestemd over het huwelijk. Cijfers van dit jaar gaven echter aan dat het aantal huwelijken ten opzichte van vorig jaar verminderd is. Het CBS wijt dit aan de economische crisis en denkt dat mensen hun bruiloft voorlopig uitstellen. De vraag is: Komt van uitstel geen afstel?

Bovenstaand nieuwtje las ik op nu.nl. Uit nieuwsgierigheid las ik ook de reacties op nujij. Die waren niet echt verheffend. De belangrijkste conclusie is dat een aantal mensen geen idee heeft wat het huwelijk betekent, getuige de volgende beweringen:

  • Het huwelijk is bedacht door de overheid
  • Het huwelijk is uitgevonden door de kerk
  • Het huwelijk is het jawoord van een ambtenaar en weggegooid geld
  • Het huwelijk gaat toch kapot, kom van die roze wolk af
  • Trouwen is dwangmatig iemand bij je houden en angst hebben dat de partner er niet van door gaat.

De eerste twee bullets zijn gemakkelijk aan te wijzen als klinkklare onzin. Als je dat denkt heb je toch wat dingen gemist op de basis- en middelbare school. Mensen trouwen al sinds mensenheugenis. Er werd al getrouwd voor er überhaupt een kerk bestond of zelfs maar een regerende of regulerende maatschappelijke instantie in de breedste zin van het woord. Hindoe's trouwen, Moslims trouwen, Joden trouwen, Christenen trouwen, Paganisten trouwen, Animisten trouwen. In Nederland is het pas iets van de laatste decennia om niet te trouwen. En omdat ik niet denk dat de geschiedenis laat zien dat we er als mensheid qua slimheid en ontwikkeling veel op vooruit gaan naarmate de jaren vorderen weet ik niet of het een goede ontwikkeling is.

Het huwelijk als 'boterbriefje'. Ja, het huwelijk wordt door de overheid gereguleerd en kent talrijke sociale en juridische aspecten. Het is ook geen wet van Meden en Perzen dat je moet trouwen. Er zijn nog een heel aantal andere gereguleerde samenlevinsvormen, maar een huwelijk is een leuk feestje!

Weggegooid geld? Je huwelijk is zo duur als je het zelf maakt. Maar misschien is het hele idee inderdaad niet besteed aan mensen die een walnoot tussen hun billen kunnen kraken.

Het huwelijk gaat toch kapot. Elkaar eeuwige trouw beloven is volmaakte onzin. Allereerst is het niet eeuwig, maar eindig: tot de dood ons scheidt. Daarnaast: verzin maar eens iets wat niet een keer ophoudt. Iedereen gaat dood, vriendschappen verwateren of houden op, relaties kunnen verbroken raken. Oftewel: zoveel anders is het huwelijk niet dan al die andere dingen. Het draait om de intenties waar je er mee in stapt. Het huwelijk is ook niet erg geschikt voor defaitisten.

Degene die achter de laatste bullet staat moet überhaupt nooit aan trouwen beginnen. Als je beeld van het huwelijk zo verwrongen is dat je het ziet als een dwang- of machtsmiddel dan zit je niet ver af van opname in een inrichting.

Dat jongeren positief zijn over trouwen vind ik goed nieuws. Zelfs al gebeurt het uit jeugdige roekeloosheid. Het is op zichzelf al iets moois als mensen zich ergens zonder reserves in storten.
Dat er geloof is dat ze het met elkaar wel redden, dat er hoop is op een mooie toekomst samen en dat er durf is om zich ergens aan toe te wijden. Dat maakt je mooier als mens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...