maandag 15 juni 2009

Zuinig trouwen in de crisis

In tijden van crisis trouwen er meer mensen. Het schijnt dat het aantal huwelijken een trend is die tegen de heersende economische tendens ingaat. We gaan niet proberen te achterhalen wat de mechanismen zijn die hierin een rol spelen, maar nemen deze gedachte gewoon aan en gaan er vanuit dat met dit gegeven wat extra budget-advies nooit weg is.

Als je gaat trouwen tijdens een recessie als deze wil je natuurlijk niet meer geld uitgeven dan nodig. De drie fouten die je kunt maken op financieel gebied zijn deze: geen budget maken, je budget overschrijden en verkeerd bezuinigen. Tot op heden kostte een gemiddelde bruiloft zo'n twaalf à dertienduizend euro. Veel mensen gaven nog meer uit. Toch hoeft het niet zoveel te kosten. Enfin, of je nu veel of weinig te besteden hebt, je wilt wat je hebt toch slim besteden. Dit is geen pleidooi om pietluttig te doen over de verschillende onderdelen van je budget, maar op sommige dingen kun je best bezuinigen en op andere beslist niet.

NIET op bezuinigen:
 1. Je trouwjurk. Er is maar één dag in je leven waarop je de meest fantastische jurk denkbaar aan kunt trekken en dat is je eigen trouwdag. Je moet gewoon niet op jezelf gaan bezuinigen; het is jouw dag en jij gaat er fantastisch uitzien! Wij adviseren om gewoon eerst naar de jurk te kijken en dan pas naar de prijs.
 2. Je trouwlocatie. Het is niet zo dat je trouwlocatie de dag helemaal máákt, dan doen jij en je gasten namelijk, maar de locatie is wel heel erg sfeerbepalend. Als jij een bruiloft in een strandpaviljoen in je hoofd hebt ga je niet trouwen op één of ander bovenzaaltje in de stad. Geen concessies doen aan je wensen wat de locatie aangaat dus.
 3. Ringen. Behalve de foto's is er één ding waar je de rest van je huwelijk mee moet leven en dat zijn de ringen. Bedenk gewoon goed wat je wilt en kijk wat je kunt krijgen voor je geld.
 4. Fotograaf. Met de foto's kun je het later allemaal nog eens opnieuw beleven en in alle drukte gaat er ook veel aan je voorbij op je trouwdag, wat erg leuk is om later alsnog te ontdekken. Niet dus die oom inhuren die zegt dat ie zo'n snelle 'triggerfinger' heeft, maar een professionele fotograaf. Daar ga je later veel lol van hebben

WEL op bezuinigen:

 1. Uitnodigingen. Uitnodigingen afgedrukt op dubbelzijdige glossy papier zijn natuurlijk heel gaaf, maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Hierin kun je ook heel creatief zijn, het is vaak een afweging tussen tijd en geld. Er zijn ook altijd wel mensen bereid tot een vriendendienst.
 2. Versiering. Natuurlijk mag je de boel wel versieren, maar ook daar kun je met een beetje creativiteit ook al veel bereiken met weinig middelen. Wat we willen zeggen; het hoeft praktisch niets te kosten. Anders mail je ons maar voor ideeën.
 3. Bloemen. Als je alles door een bloemisterij laat doen kun je een fortuin kwijt zijn. Doe het zelf en misschien bereik je nog wel een warmer effect; een beetje bohemiene.
 4. Bruidstaart. Een bruidstaart kost al snel 4 euro per persoon. Waarschijnlijk vinden je moeder en een paar vriendinnen het ook leuk om creatief aan het bakken te slaan.
 5. Sieraden. Voor sieraden geld vaak 'less is more'. Als je alles tegelijk wilt, tiara, ketting, armband, grote oorbellen, dan lijk je net een kerstboom en het kost nog veel geld ook. Misschien ben je wel erg gehecht aan een bepaald sieraad dat je altijd draagt, waarom niet op je trouwdag?
 6. Vervoer. Een auto huren kan ook in de papieren lopen. Misschien is er nog wel een of andere rijke oom of tante met een leuke kever of een ander leuk oldtimer cabrioletje.
 7. Huwelijksreis. Probeer 'm cadeau te krijgen van je gasten. Handdoeken, theedoeken en allerlei prullaria kun je zelf wel kopen, vraag in plaats daarvan een geldelijke bijdrage voor je huwelijksreis.

1 opmerking:

 1. Zelf vind ik tuinfeesten tegenwoordig een geschikte manier om geld te besparen. Sowiezo vind ik feestjes in de tuin gezelliger dan in een zaaltje. Maar dat kan persoonlijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...