maandag 22 december 2008

K-k-koud, zo'n galajurk...

De afgelopen tijd waren er natuurlijk weer de nodige kerstgala's en ook met nieuwjaar zullen er nog wel een paar leuke feestjes komen. Vooral de scholieren en studenten hebben dit soort feestjes, maar er zijn natuurlijk ook feestjes van business clubs zoals de rotary of andere verenigingen met betrekking tot zakenrelaties. Vanzelfsprekend wordt er opkomst in avondtoilet verwacht. De vrouw hiernaast heeft het helemaal begrepen; zo moet het.

Vorige week hadden we nog het genoegen om een groep scholieren te kunnen observeren die onderweg waren naar hun gala. Dat zag er helaas niet al te stijlvol uit, hun mooie avondkleding ten spijt. Het probleem zat 'm in de jassen. Hoewel ze gekleed waren in leuke galajurken en cocktailjurkjes vormden hun jassen (voornamelijk windjacks) een enigszins potsierlijke combinatie met hun kostuums en jurken. Bruid in stijl vind een woord van advies wel op z'n plaats en heeft ook een paar tips om het geheel wat stijlvoller te maken.

Don'ts

  • Draag geen casual jassen over je gala-outfit. Dat betekent geen sportieve jassen, geen windjacks, geen kunstoffen zeiljacks, geen trenchcoats, geen gewatteerde jassen.
  • Geen jassen met opvallende merknamen of belettering, grote teksten etc.
  • Je jas mag in het algemeen niet korter zijn dan je jurk, of zo kort dat hij niet lager valt dan de taille.
Do's

  • Heren: Koop of leen een mooie overjas (een jas die over een kostuum met schoudervulling gedragen kan worden).
  • Voor de diehard mannen: Haal een mooie grote sjaal en een paar nette (leren) handschoenen.
  • Dames: Koop mooie lange handschoenen bij je avondjurk. Liever geen stretch-satijn of lycra, dat staat al snel campy. Als je mooie leren handschoenen kunt vinden heb je meteen ook een goede bescherming tegen de kou.
  • Maak of koop een grote omslagdoek van een lekker warme stof (zie de tekening hieronder). Als niet-rafelende stof neemt, hoef je de randen niet om te zomen. Stoffen zoals gewalkte Loden stof of gewalkte wol (fleece is een goedkoop alternatief, maar alleen stemmige kleuren, hoe duurder de fleece des te beter).
Uitleg: Koop een mooie lap stof (die is meestal 1,40 m breed en gevouwen op 70 cm) met een lengte van 3 meter. Het enige wat je hoeft te doen is de stof op de halve breedte tot in het midden mooi recht in te knippen (vaak kun je de stofvouw volgen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...