dinsdag 14 oktober 2008

Waak voor de namaak!

Eén van de plagen van de modewereld is dat er zoveel nep gemaakt wordt en te koop is. Ook de bruidsmode is deze ellende niet bespaard gebleven. Met name bekende merken als Maggie Sottero en Pronovias hebben te lijden onder deze vorm van piraterij.

De meest voorkomende variant is dat de namaker wel op één of andere manier aan de presentatie foto's is gekomen van een hoogstaand merk. Deze foto's worden dan gebruikt op hun site. Ze claimen deze jurken te kunnen 'bestellen' of 'op maat te maken' voor bedragen tussen de 400 en 800 euro. Soms worden deze jurken ook nog voor 'echt' verkocht. Deze bedriegers slagen vaak wel om iets te produceren dat lijkt op de originelen, maar je krijgt lang niet de service en garanties die de echte merken je geven. Daarnaast steun je een strafbaar feit. Let ook op de algemene voorwaarden van de bruidszaak. Deze kunnen niet eerlijk zijn, zodat je geen opties hebt als je niet tevreden bent. Meestal hebben namakers de details fout of slagen ze er niet in om de jurk zo te laten vallen als het originele ontwerp. Deze neppers nemen ook niet de moeite om het onderwerp van hun namaak in het echt te bestuderen.

Tips ter ontmaskering van namaak:

  • Hoogstaande merken staan niet toe dat er met hun product gestunt wordt, dus een Maggie Sottero, Pronovias, Eddy K, Linea Rafaelli of Rembo styling jurk voor minder dan 800 euro moet je alarmbelletjes laten rinkelen.
  • Deze merken hebben lijsten op hun websites staan met officiële dealers. Zoek op de site van het merk naar 'store locators', 'shops', 'dealer list', 'shop finder' of 'points of sale'.
  • Kijk op de site van het merk of de jurk uit een collectie komt die nog leverbaar is, soms worden er ook wel eens 2e hands jurken voor nieuw verkocht.
  • Goede bruidzaken hebben links naar de sites van de merken die ze verkopen.
  • Kijk naar de labels in de jurken.
  • Kijk in de bruidsmagazines in de merkenblokken naar de dealerlijst of informeer bij de agent van het betreffende merk. Deze staan altijd met telefoonnummer achter in de bladen.
  • Vraag of de bruidsmodezaak lid is van de MITEX, dat is een goede garantie voor eerlijke algemene voorwaarden. Daarnaast kun je bij ontevredenheid de zaak voorleggen bij de geschillencommissie textiel en krijg je hulp om tot een goede oplossing te komen.
Wat kun je doen als je genept bent? Je kunt een klacht indienen bij de namaker. Als dat niet helpt en er geen bevredigende oplossing is, kun je naar de rechter of je laten helpen door een instantie als Radar. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er ook een waarschuwing vanuit gaat voor potentiële volgende slachtoffers.


1 opmerking:

  1. Is er geen officiele instantie waar je dit kan melden? Ik ben nl met iemand in contact gekomen die jurken verkoopt met foto's van de echte merken. Alleen zij vraagt er 60 euro voor... Merken staan overigens niet vermeld alleen de foto's van de jurken zelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...