zaterdag 16 augustus 2008

Trouwen - financiën

Misschien is het financiële plaatje van een trouwerij een reden om niet te trouwen. Daar is absoluut wat voor te zeggen, want het is erg onwaarschijnlijk dat je er financiëel op vooruitgaat. Maar als je motieven om te trouwen niet in het financiële vlak liggen is het wel een aanrader.

De inkomsten uit cadeau's zijn moeilijk te begroten. De uitgaven daarentegen, vallen goed te schatten. Posten zijn bijvoorbeeld voor een min of meer standaard bruiloft de bruidskleding, feest, receptie en bedankjes. De bruidskleding is invariabel, maar de kosten voor feest, recepties en bedankjes hangen sterk samen met het aantal gasten. De inkomsten zou je kunnen schatten met het aantal gasten. Een vuistregel zou kunnen zijn dat je ongeveer per gast 1,1 tot 1.3 x zoveel betaalt als ontvangt (even de bruidskleding niet meegerekend.) De ervaring leert dat de plezierfactor van de hele ervaring wel drie keer zo groot is als het begrotingstekort, dus qua lol kan het altijd uit.



Als het goed is is al dit gereken en deze materiële benadering slecht in de smaak gevallen, want daarvoor ga je toch niet trouwen? In dat geval: Bravo, je insteek is goed en je zult je geen buil vallen aan het huwelijk. Jullie gaan het nog lang leuk hebben met elkaar. Anders mag je me narekenen en een lijstje met voors en tegens maken alvorens te beginnen aan een trouwerij. In beide gevallen kan ik je dit meegeven; je komt er gewoon achter wie de mensen zijn die belangrijk voor je zijn en je doet hen en jezelf er veel plezier mee als je gaat trouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...