vrijdag 1 februari 2008

Bruiloft / Gala : Dresscode!

Onze ervaring is dat op een bruiloft of eigenlijk elk willekeurig feest de sfeer sterk beinvloed wordt door de aankleding en de outfits van de gasten. Hoe meer alles op elkaar is afgestemd, des te solider het feest. Bij formele gelegenheden is een dresscode eigenlijk schering en inslag, bij bruiloften niet. Het kan zijn dat je niet teveel van je gasten durft te verwachten en ze niet met teveel lastige opdrachten wilt opzadelen. De feiten leren eigenlijk dat je gasten sowieso een nieuwe outfit aanschaffen ter gelegenheid van jouw bruiloft! Als jij ze via je uitnodiging in een bepaalde richting stuurt, dan kan het resultaat verbluffend zijn. Je kunt voor een bepaalde kleur of kleurcombinatie kiezen of voor formele kledij. Over het laatste willen we in dit stukje meer vertellen.

White tie

Een lange feestelijke avondjurk met een groot décolleté en lange (opera) handschoenen. Rokkostuum of gala uniform voor heren. Een officieel rokkostuum bestaat uit een rokjas, een zwarte pantalon, een wit overhemd met een gesteven wit piqué vest met opstaande boord en een witte strik (white tie betekent witte das). Dit is de meest formele dresscode en wordt alleen gedragen bij zeer officiële gelegenheden. Een rokkostuum is avondkleding en wordt nooit voor 18.00 uur gedragen behalve bij (staats)begrafenissen of koninklijke onderscheidingen, promoties en in sommige kringen bij huwelijken.
Black tie

Een korte of lange avondjurk voor dames, eventueel een lange rok. Klein décolleté en halflange handschoenen. Voor heren een smoking. Een smoking bestaat officieel uit een tweeledig zwart of gekleurd kostuum met glanzende revers, een geplisseerd overhemd en sokken in de kleur van het overhemd of het jasje. Op de broek zitten glanzende biezen langs de zijnaden. Daarnaast kunt u de smoking af maken met een zwarte vlinderdas (hieraan ontleent het de code zijn naam) en een witte pochet, dit is het doekje dat gevouwen in de borstzak van een colbert zit. Onder de smoking draagt u zwarte, gladde schoenen.

Avondkleding

Een lange of korte avondjurk voor dames. Heren hebben de keus tussen rokkostuum of smoking.


Cocktail
Feestmode om mee uit te pakken! Een korte, feestelijk jurk of rok.
Heren in donker pak of een smoking.

Tenue de ville
Tenue de ville is frans voor stadskleding. Eigenlijk gewoon nette kleding voor overdag. Voor de dames volstaat een leuk mantelpakje of nette jurk met kousen of panty (geen blote benen). Heren gewoon een net pak aan, met giletje of zonder. Wel overhemd en das. Zwarte schoenen en donkere sokken.


Jacquet
Een jacquet is een kledingstuk voor de man en bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daaronder draagt u een wit, niet gesteven overhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Ook wordt een jacquet in combinatie met een grijs of zwart vest gedragen en afgemaakt met een grijze, zwarte of witte das. Verder kunt u kiezen voor grijze glacé of suède handschoenen, een grijze of zwarte hoge hoed en gladde, zwarte schoenen.
Bij een bruiloft is voor de bruidegom en de directe familieleden de kleur van het vest, stropdas, hoed en de handschoenen altijd grijs. Voor belangstellenden is de kleur zwart. Tijdens de receptie en het diner hoeft u de hoed en handschoenen niet bij u te hebben. In de regel draagt men het jaquet tot zonsondergang, daarna is avondkleding gepaster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...