maandag 23 december 2013

Stralen op je bruiloft? Glutenvrij & koolhydraatarm.

foto: culy.nl
Glutenvrij. Gwyneth Paltrow, Kim Kardashian, Miley Cyrus, allemaal zijn ze 'Gluten free' en daar schrijven ze hun stralende uiterlijk aan toe. Volgens hen is het de formule voor een prachtig figuur en een stralende huid.

Voor veel mensen is het veel meer dan een dieet, voor hen is het een complete lifestyle, bijvoorbeeld omdat ze absoluut niet tegen gluten kunnen. Deze aandoening heet Coeliakie (Seuliakie) en het staat kortweg voor totale glutenintolerantie, zo erg dat het eten van gluten hun ingewanden aantast en ze op de lange duur bepaalde essentiele voedingstoffen niet meer kunnen opnemen.

Wat zijn gluten precies?


Gluten worden steeds bekender, mede dankzij genoemde celebrities en ook de gezondheidsaspecten voor mensen die geen glutenintolerantie hebben worden steeds duidelijker. Gluten zijn een soort eiwitten die vooral in granen voorkomen. Tarwe is daarbij glutenbron nr. 1 en het zit eigenlijk overal in, niet eens alleen in deegwaren. Tarwe derivaten zitten namelijk vaak ook als additieven en hulpstoffen in heel veel voedsel. Gluten zitten bijvoorbeeld ook in bier, de meeste dikke sauzen, pasta. Zelfs in zoiets lulligs als bouillonblokjes zitten gluten.

De meeste mensen worden echt niet ziek van gluten, maar veel 'foodies' zijn het erover eens: Mensen zijn niet geschikt voor het eten van gluten. Zij zien de gluten in granen als het product van verkeerde selectieprocessen in het telen van granen. Volgens hen kun je ook beter 'oude', meer oorspronkelijke granen eten als boekweit, wilde rijst, spelt en gierst. Daar zitten veel minder gluten in.

Weg met de geraffineerde koolhydraten en suikers!


Gluten zijn één ding. Maar wat het positieve bijeffect is van een glutenvrij dieet is dat je waarschijnlijk veel minder 'snelle suikers' binnen krijgt. Dat is waarschijnlijk waarom de eerdergenoemde beroemde dames zich zo lekker voelen. Je lijf heeft veel minder stress als je minder koolhydraten eet die snel worden opgenomen in je bloed. Als je je snel beter wilt voelen, schrap dan het grootste gedeelte van de koolhydraten van je menu en vervang ze door eiwitten en vetten. Eiwitten kosten meer moeite om om te zetten in energie, daarom kun je langer zonder eten en is je behoefte aan 'snacks' tussendoor veel minder.

Ok, meer eiwitten... ik snap het, maar meer vetten? Veel vrouwen denken dat vetten rechtstreeks van de mond naar de kont gaan. Mis! Vetten worden namelijk totaal afgebroken in je maag en darmstelsel en daarmee worden je cellen van de nodige stoffen en energie voorzien. Al met al gaat dat een stuk gecontroleerder als wanneer je in dezelfde energiebehoefte met suiker zou voorzien.

Als je koolhydraten eet moet je letten op de zogenaamde glycemische index. Dat is de mate waarin je suikerspiegel beinvloed wordt door je eten. Tarwe wordt heel snel opgenomen in je lichaam en zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuiker. Je lijf zet dat dan om in vet, want het weet niet wat het aan moet met zo'n voorraad suiker ineens, zeker als het niet door je spieren wordt aangesproken. Je lijf maakt daarvoor het hormoon insuline aan om al die suikers af te breken.
Uiteindelijk worden er net iets teveel suikers afgebroken, je lijf schiet een beetje door daarin, en je blijft zitten met een gammel gevoel, een 'suikerdip'. Je krijgt trek, eet een snack en daar begint hetzelfde liedje weer. In feite bezorg je met het eten van 'snelle suikers' je lijf heel veel stress. Op de lange termijn loop je ook nog eens minder risico om op latere leeftijd last te krijgen van 'ouderdomssuikerziekte'.

Het is afgelopen met minder eten en calorieën tellen!


Klinkt dit alsof je minder moet eten? Nee! Je moet gewoon goed opletten hoe je voorziet in je eigen energiebehoefte. Je kunt dus stoppen met calorieën tellen, want niet het aantal calorieën dat je eet maakt dat je in gewicht toeneemt. Het is het gemak waarmee die calorieën in je lijf opgenomen worden.

Leestips over gluten en de glycemische index:


Dr. Ir. Ralph Moorman - De hormoonfaktor (boek)

Links:
www.cavemandoctor.com
http://www.marksdailyapple.com
http://energiekevrouwenacademie.nl/vijf-redenen-voor-vrouwen-om-meer-vetten-te-eten/
http://energiekevrouwenacademie.nl/suiker-killer-van-je-energie-en-gezondheid/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...