maandag 6 september 2010

Trouwjurk kopen: 10 shopping tips

Het is weer tijd voor een 'how to' artikel. Deze keer willen we je graag assistentie bieden bij het shoppen voor je trouwjurk. Want voordat je daadwerkelijk de eerste trouwjurk aan het passen bent is er al heel wat gebeurd. Misschien heb je ter inspiratie en oriëntatie al wat bruidsmagazines doorgekeken. Misschien heb je al eens lekker zitten googlen naar bruidsjurken. Misschien werd je wel meteen door je moeder of zus meegesleept naar de winkel waar zij ook hun trouwjurk gekocht hebben... In dit stukje willen we je graag een aantal handreikingen geven om je te helpen een goede keus te maken. We hebben tien tips voor je die je kunnen helpen gericht te zoeken en je keus vergemakkelijken.

1. Laat je niet inpakken met grote getallen

Sommige bruidswinkels adverteren graag met teksten als '5 verdiepingen vol met bruidsmode' of keuze uit wel '5000 bruidsjurken'. Wees realistisch. Denk niet dat je in ongeveer 3 uur tijd al die bruidsjurken kunt zien, laat staan passen. Daarnaast is bekend uit onderzoek dat teveel keus verlammend werkt en de kans op een uitkomst naar volle tevredenheid juist kleiner wordt.

2. Zoek merken die je leuk vind en bruidswinkels die de merken verkopen

Je zult ontdekken in je oriëntatie dat je van bepaalde merken heel veel bruidsjurken leuk vind en van andere totaal niet. Gebruik dat gegeven om je keus richting te geven. Laat je niet leiden door termen als 'premium dealer' of 'top reseller' of 'special shop', dat zijn termen die niets zeggen over de keus die je hebt om de bij tip 1 genoemde reden. Je kunt gewoon bellen als je wilt weten of een trouwjurk ergens hangt of niet.

3. Bezoek niet teveel bruidswinkels

Om dezelfde reden als genoemd bij tip 1 adviseren we je ook om niet eindeloos veel winkels te bezoeken.
Veel winkels bezoeken maakt je keus gewoon niet gemakkelijker.

4. Laat je niet opjagen

Sommige bruidswinkels hanteren best wel agressieve verkooptechnieken. Soms wordt er echt gedaan alsof je aan het eind van je passessie toch wel direct een keus moet maken. Dat is natuurlijk grote onzin. Laat je ook niet overhalen door kortingen die alleen bedoeld zijn om je direct een keus te laten maken. Het is heel normaal om een nachtje te slapen over de keus van je trouwjurk. Je kunt vragen of de geboden korting de volgende week ook nog geldt, als dat niet zo is weet je genoeg. Het is overigens wel fair om melding te maken van je eventuele plannen en ook als je een jurk niet neemt is het netjes om dat even telefonisch door te geven.

5. Let op wat je beloofd wordt en controleer

Als men belooft een nieuwe trouwjurk voor je te bestellen, geeft je dat recht op niets minder dan een nieuwe trouwjurk. Het wil nog wel eens voorkomen dat men toch het pasmodel aan je probeert te slijten. Soms kan dat niet anders, maar dat moet wél met jou overlegd worden. Als je niet krijgt wat je overeengekomen bent dan is dat voldoende reden om een koop te ontbinden en een eventuele aanbetaling terug te vragen. Dat geld overigens ook als je slachtoffer bent van namaak.

6. Let op of men wel goed naar je luistert

Als er de eerste keer niet naar je geluisterd wordt in een winkel dan kun je ervan uitgaan dat er later ook problemen ontstaan met eventuele aanpassingen of het op maat maken van de trouwjurk. Het is een stuk fijner wanneer je weet dat je door het personeel gehoord en begrepen wordt.

7. Ga gerust een tweede keer passen

De klant is koning, dus je hoeft je niet bezwaard te voelen om een afspraak te maken bij een bruidswinkel om een eerder gepaste jurk nogmaals aan te proberen. Gewoon doen, als je dat fijner vindt.

8. Kijk welke service er geboden wordt

Probeer via websites of telefoon uit te vinden wat er mogelijk is. Bruidwinkels bieden allerlei soorten service, de één meer dan de ander. Je kunt denken aan vermaken, op maat maken, modelveranderingen of zelfs het ontwerp van een hele jurk. Als je ziet dat een bedrijf ook bruidsjurken kan maken, kun je er vanuit gaan dat het met vermaken en verstellen ook wel goed zit. Extra service als styling, personal shopping of aankleedservice kan uiteraard ook handig zijn.

9. Maak een afspraak

Er zijn winkels die zeggen dat het niet hoeft, maar dat zijn vaak een beetje de 'supermarkten' van de bruidsmode. Bij de exclusievere boutiques is een afspraak vaak gewoon nodig en je mag je dan ook verzekerd weten van de onverdeelde tijd en aandacht van het personeel. Geloof me: Dat voelt prettiger.

10. Neem mensen mee die je vertrouwt

We kunnen er niet genoeg op hameren. Wij kennen een voorbeeld van een bruid die een jurk aantrok en helemaal begon te stralen. Toen kwam op eens een 'vriendin' te laat(!) binnenvallen met de woorden "Dat wordt 'm toch niet, hè?" Dat soort situaties is buitengewoon pijnlijk. Passen moet een feestje zijn en dat hangt ook af van de mensen die je mee uitnodigt.

We hopen dat je hier wat aan hebt. Als je zelf nog goede tips hebt voor andere bruiden: voel je vrij om ze via de link 'reageer' hieronder neer te typen.

1 opmerking:

  1. - maak een collage van plaatjes uit bruidsbladen van jurken/stijlen/kleuren die je mooi vindt, dit geeft de adviseuse een goede indruk!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...