donderdag 11 maart 2010

Stijl

Al meer dan 2 jaar bloggen we onder de naam 'Bruid in Stijl' en nog nooit hebben we een artikel expliciet over stijl geschreven. Stijl is nu en stijl is belangrijk. Die hard fashionistas hebben het over style en stylish, hot & happening, maar dat heeft met stijl natuurlijk niks te maken. Ik zou sowieso een pleidooi kunnen schrijven voor het uitbannen van vieze engelse woorden in het mode jargon. Wat is er mis met stijl en stijlvol? Gabrielle Chanel zei ooit: "La mode se démode, le style jamais", oftewel "Mode gaat uit de mode, maar stijl nooit".

Er zijn talloze stijlgidsen geschreven om je te helpen een eigen stijl te ontwikkelen. Iets dat Bruid in Stijl natuurlijk ook belangrijk vindt.  Volgens sommigen moet je laten zien wie je echt bent en zijn er allerlei stappenplannen om je ware ik via je kleding uit de kast te laten komen. Maar je kunt het wel gaan hebben over archetypische stijlen zoals stoer/sportief en chic/klassiek en of je wel aan de hoge hakken moet of niet, maar dat gaat voorbij aan een aantal dingen van intrinsiek belang.

Stijl is de overtreffende trap van smaak. Stijlvol is per definitie ook smaakvol. Maar je smaakvol kleden maakt je niet meteen tot een stijlvol persoon. Stijl heeft ook te maken met gedrag, houding, lichamelijke verzorging en dat zijn nog uiterlijke zaken. Belangrijker is een stukje beschaving en culturele vorming, een positieve veerkrachtige geest, een goed humeur en een stuk zelfbewustzijn. Mankeert het daaraan, dan is smaakvolle kleding de spreekwoordelijke gouden ring om de vinger van een aap. Stijl gaat ook over goede manieren, taalgebruik, beleefdheid. Je wilt ook niet dat mensen denken: waar heeft die sloerie die mooie kleren vandaan?

Om even weer terug te gaan naar praktische zaken: twee dingen.
Blijf vooral lekker spelen. Je eigen stijl hebben betekent niet dat je je vast pint op een bepaald beeld. Het kan bijvoorbeeld helpen om een paar voorbeelden te hebben als het gaat om uiterlijke verzorging. Neem een voorbeeld aan vrouwen als Jackie O, Marilyn Monroe, Gwen Stefani, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Carla Bruni, Victoria Beckham, nou ja zoek een paar leuke iemanden uit... Je komt niet elke dag met dezelfde stemming uit bed, dus kan het fijn zijn om je heen en weer te bewegen tussen een paar van deze ijkpunten.
Het andere punt: blijf je best doen. In het takenpakket van een vrouw is er mooi proberen uit te zien geen optioneel onderdeel. Het behoort tot één van de kerntaken van het vrouw zijn, je bent het aan jezelf verplicht.
Het kost moeite, het kost geld, maar het is een investering die zeker zal uitbetalen.

Een stijlvolle bruid kiest een jurk waarvan haar ogen gaan stralen en waarin ze zich gracieus kan bewegen. Ze kiest met zorg haar sieraden, zo dat het niet overdreven staat maar wel in glans toevoegt. Ze weet precies wat ze wel en niet wil benadrukken, wat ze wel wil laten zien en wat niet. Ze komt haar afspraken na en is zorgvuldig in haar communicatie en is voorkomend en beleefd. Je zult zien dat je erg veel plezier beleeft aan het passen en de andere voorbereidingen van je bruiloft!

2 opmerkingen:

 1. "In het takenpakket van een vrouw is er mooi proberen uit te zien geen optioneel onderdeel. Het behoort tot één van de kerntaken van het vrouw zijn"

  Uhm, wow. Meen je dat echt?
  Ten eerste wist ik niet dat er speciale taken kwamen met vrouw zijn. En om dan zoiets oppervlakkigs als er goed uit zien de hoofdzaak te maken, wow. Mij lijkt, weet ik veel, een succesvol leven, zelf gelukkig zijn, en bijdragen in het geluk van je geliefden veeeeeeeel belangrijker, om maar iets te noemen.

  En, stel dat je geeft om er goed uitzien, dan is dat ook belangrijk, maar kom op zeg. Dat is gewoon een optie, geen plicht of taak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...Maar ik gebruik zo graag een hyperbool in mijn betogen... (snik)

  Wat je zegt. Er zijn belangrijker dingen in het leven, maar soms wil ik lekker tekeer gaan en op een absurde manier een punt proberen te maken.

  Aan de andere kant bijdragen aan het geluk van jezelf en anderen kan ook wel een klein beetje door je best te doen op je uiterlijk. We hoeven niet alles weg te relativeren.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...