woensdag 21 januari 2009

De ceremoniemeester: the man with the plan

Een goede ceremoniemeester is van onschatbare waarde. Niet alleen neemt hij een hoop werk uit handen, aan hem is het te danken dat je van je rustig van je bruiloft kunt genieten. Informatie voor bruidspaar en ceremoniemeester.

Meestal wordt de ceremoniemeester gekozen uit de vriendenkring. Schroom niet om één van je beste vrienden / vriendinnen te vragen, want goed contact is een must (hij moet ook nee durven zeggen als hij het niet ziet zitten). Bovendien hoef je vaak niet bezorgd te zijn dat de ceremoniemeester niet geniet op jouw bruiloft (of hij moet echt een gruwelijke hekel hebben aan organiseren en managen). Het ceremoniemeesterschap is echt een erebaan, en een blijk van waardering voor ieder die gevraagd wordt. Je ceremoniemeester moet je kunnen vertrouwen.

Goed, ceremoniemeester gevraagd en uigenodigd voor de eerste bespreking. Wie doet wat?
Je legt alle wensen omtrent je huwelijk op tafel. Hoe ziet de trouwdag eruit, welke elementen moeten erin voorkomen, wie worden uitgenodigd en waar gaan de verschillende onderdelen plaats vinden? Je stelt samen een draaiboek voor het verloop van de hele bruiloft. De ceremoniemeester houdt het overzicht, maakt afspraken met de betrokkenen en neemt het bruidspaar zoveel mogelijk werk uit handen.

De Ceremoniemeester verstuurt vaak de uitnodigingen en voorziet ze van routebeschrijvingen. Hij communiceert in een begeleidend schrijven de wensen van het paar ten aanzien van cadeau's, scetches, liedjes etc. Hij vormt het aanspreekpunt voor eventuele benodigheden zoals microfoons, beamers, piano's en wat al niet meer. Alle vragen - ook in de aanloop naar de bruiloft - komen bij hem terecht (dat moet duidelijk naar alle gasten gecommuniceerd worden, want anders heeft het bruidspaar nog geen rust).

De ceremoniemeester is op de dag zelf de man met het horloge en dirigeert het hele gezelschap van het ene onderdeel naar het andere, op een manier dat er geen achterblijvers zijn.
Als er specifieke dingen zijn als volgorde van de trouwstoet, tafelschikking, versieringen, speciale plaatsen tijdens de ceremonies, dan is de ceremoniemeester de aangewezen persoon om deze te realiseren. Eventuele dingen die fout gaan worden ook ogenblikkelijk aangepakt door de ceremoniemeester.

Tips voor ceremoniemeesters:

  • Het enige dat je nodig hebt is een bruidspaar en voldoende organisatietalent
  • Het is jouw taak om de bruiloft een dag van zorgeloos genieten te maken voor het bruidspaar, een zware taak, onderschat die niet.
  • Als je het niet redt, zeg het dan, want je kunt beter nee zeggen dan half werk leveren
  • Delegeer. Wees niet bang om hulptroepen in te roepen. Je kunt het ook met z'n tweeën doen. Maak ook mensen verantwoordelijk voor bepaalde taken.
  • Controleer. Taken uitbesteden is goed, maar jij moet zorgen dat ze goed gebeuren.
  • Communiceer. Zorg dat je op één lijn zit met het bruidspaar. Leg de afspraken die je maakt vast. Je houdt zo goed overzicht en er zijn geen onduidelijkheden.
  • Geniet. Je hebt een prachtige, waardige taak. Je werkt mee aan de mooiste dag in het leven van twee mensen van wie je houdt. Dat is iets om van te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...