vrijdag 27 september 2013

Trouwen op de langste dag van het jaar (gastblog door Susanne)

Trouwen op de langste dag van het jaar. Dat was een van de eerste dingen die we vastgelegd hebben toen we onze bruiloft gingen plannen.

Kalverliefde groeit...

Jord en ik kennen elkaar al sinds de middelbare school. We zaten in dezelfde klas en vonden elkaar al snel leuk. Na een korte verkering kregen we een wat meer serieuze relatie toen we 16/17 waren. Dit is aangebleven tot op de dag van vandaag. Vorig jaar september hadden we 10 jaar een relatie. Dat vond Jord een mooie dag om mij ten huwelijk te vragen. Na een geheimzinnige speurtocht door de stad en een prachtig zelfgeschreven gedicht werd ik ten huwelijk gevraagd in het park waar we ooit voor het eerst verkering kregen.

Midzomernachtdroom

Een aantal jaar geleden zijn Jord en ik verliefd geworden op Scandinavië en in het bijzonder Zweden. Wij hebben in 2009 een reis van 3 maanden gemaakt door Scandinavië met een oude camperbus. Dit was een fantastische reis met veel avonturen. We zijn gaan houden van het landschap, de steden, de mensen en hun manier van leven. Voor ons was al snel duidelijk dat we hier tijdens onze bruiloft iets mee wilden doen.

In Zweden wordt rond 21 juni (de langste dag van het jaar) het midzomerfeest gevierd. Traditiegetrouw wordt er eerst een uitgebreide picknick gehouden alvorens er gezongen en gedanst wordt rond de meiboom met bloemenkransen in het haar. Deze basis wilden wij graag meenemen bij het organiseren van onze bruiloft. Wij wilden graag ons eigen midzomerfeest gaan organiseren met persoonlijke elementen van ons beiden.

dinsdag 24 september 2013

Waar je bruidsjurk kopen? 6 tips om een goede bruidswinkel te vinden.

CBW erkend sticker
Waar je bruidsjurk te kopen? Dat is een belangrijke vraag om je tijdens je oriëntatie mee bezig te houden. Waarop moet je letten, hoe herken je een goede bruidszaak. Hieronder 6 tips om een goede bruidswinkel te vinden.

1) Een goede bruidswinkel is CBW erkend


Een winkel is CBW erkend als ze zijn aangesloten bij Inretail (vroeger CBW Mitex). De winkels kun je herkennen aan de stikkers 'CBW erkend' op hun deur. Deze winkels hanteren de gunstigste voorwaarden met de beste garanties voor jou als klant. Zo hebben ze bijvoorbeeld een garantiefonds dat ervoor zorgt dat je altijd je jurk krijgt, ook als de winkel bijvoorbeeld failliet gaat. En zo zijn er nog wat meer garanties die heel fijn zijn om te hebben als bruid. CBW erkende winkels vind je hier.

2) Een goede bruidswinkel let op meer dan alleen je trouwjurk

Penrose lingerie

Bij een goede bruidswinkel kun je ook terecht voor lingerie en schoenen. Met lingerie staat of valt je trouwjurk en het is superbelangrijk dat de bruidszaak verstand van zaken heeft op dat gebied. De schoenen zijn ook belangrijk, denk niet niemand die ziet (kijk maar in willekeurige bruidsreportages). Bij een goede bruidszaak denken ze mee over het totaalplaatje (zonder dat ze je bepaalde accessoires proberen aan te smeren). 

3) Een goede bruidswinkel levert perfect passende bruidsjurken


Moeten plukken en trekken aan je jurk zodat die op z'n plaats blijft op je trouwdag is je ergste nachtmerrie.
Met een jurk die niet goed past mag je nooit tevreden zijn! Staat de jurk af bij het decolleté? Heb je het gevoel dat de jurk omlaag glijdt? Dat is prima te verhelpen door iemand met verstand van zaken.
foto's: Yes I do
Het is heel belangrijk dat degene die jouw jurk vermaakt ook de jurk op jouw lijf gezien heeft! Bij sommige (grotere) winkels zijn de adviseurs/verkoopsters en de coupeuse niet dezelfde persoon en ben je afhankelijk van de communicatie tussen die twee (en de adviseurs hebben niet altijd naaitechnische vakkennis). Als de coupeuse degene is die je jurk afspeldt heb je meer kans dat het goed komt!

4) In een goede bruidswinkel wordt naar jou geluisterd


Dat lijkt een open deur, maar de jurk die de verkoopster jou graag zou zien dragen is niet persé de beste jurk voor jou. Ze luistert ook niet meer naar je moeder/zussen/vriendinnen dan naar jou. Een goede verkoopster is gespitst op jouw wensen en heeft jouw belang voor ogen; dat jij mooier uitkomt dan ooit in je leven! Heb je het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt? Ga naar een andere winkel!

5) In een goede bruidsmodewinkel verkopen ze geen namaak!


Zie je een trouwjurk met van alles erop en eraan tussen de 400 en 700 euro? Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dat is dan vaak ook zo. Sommige winkels gebruiken foto's van bekende merken en zeggen dat ze die jurken in huis hebben. Maar wat ze eigenlijk doen is (slechte) kopieën die ergens in de derde wereld gemaakt zijn verkopen. Pas op voor dit soort winkels, je zou niet de eerste zijn die een zware teleurstelling te verwerken krijgt! Controleer op de officiële sites van de merken of de winkel inderdaad een echt verkooppunt van het merk is.

6) Een goede bruidswinkel heeft goede recensies


Kijk altijd even op de website van een bruidswinkel hoe de ervaringen van klanten zijn. Geschreven ervaringen kunnen een handig aanknopingspunt zijn, maar sommige winkels (zoals de onze) hebben ook video's waarin hun klanten vertellen over hun ervaringen. Je hoeft niks te lezen en het meest authentieke verhaal hoor je natuurlijk uit de mond van de klant zelf!

Zie je hoe dit artikel totaal niet gaat over hoeveel vierkante meters winkeloppervlak? Of over hoeveel bruidsjurken een winkel wel niet heeft hangen? Dat zijn namelijk niet de eerste vragen die je stelt. Natuurlijk moet je het idee hebben dat je jurk bij een bepaalde winkel te vinden moet zijn voor je erheen gaat. Maar met bovenstaande tips moet het lukken om bij een goede en betrouwbare winkel je droomjurk te vinden!









vrijdag 20 september 2013

Wat kost een trouwjurk (gemiddeld)?

Hoe duur is een trouwjurk? Wat kost een trouwjurk? Dat zijn vragen die meestal in de eerste twee minuten gesteld worden. Je hebt misschien  wel gemerkt dat veel winkels niet veel willen zeggen over de prijs van een bruidsjurk. Dat komt meestal omdat de jurken die ze verkopen ook verkrijgbaar zijn bij andere winkels. Wij denken dat het goed is om open en eerlijk over prijzen te praten. Want als het goed is, is jouw droomjurk z'n geld waard toch? 

Waarom is een bruidsjurk zo duur?


Veel mensen denken dat als er 'bruid' voor staat het allemaal extra duur is. Dat hoort natuurlijk niet zo te zijn (al geef ik niet de garantie dat het niet af en toe gebeurt). Dingen kosten wat ze kosten en de prijzen zijn prima te verantwoorden.

bron: pinterest
Materialen kosten geld en bepaalde kostbare stoffen kosten zelfs heel veel geld. Jurken met heel veel stof kosten meer dan jurken met minder stof. Arbeid kost ook geld en als een trouwjurk moeilijker is om te maken is hij duurder. De originaliteit van een ontwerp is ook geld waard en daarom zijn bepaalde designer jurken veel duurder, omdat ze in kleinere oplage gemaakt worden en de jurken dus veel exclusiever zijn. Het maakt ook uit waar de jurk gemaakt is. Luxe jurken worden in de Europese Unie gemaakt of in de Verenigde Staten. De lonen zijn daar hoger en ook dat vertaalt zich in de prijs van de jurk. Ook het personeel dat jou helpt de jurk uit te zoeken telt mee; goed geschoold personeel met ervaring is duur.
Last but not least: de zekerheid dat jouw droomjurk geen ellende als kinderarbeid, uitbuiting of milieuschade veroorzaakt heeft is ook terug te vinden in de prijs.

Waarom staan die prijzen van bruidsjurken dan niet op internet?


Als ze zo goed te verantwoorden zijn, die prijzen, waarom staan ze dan niet op internet?
Eigenlijk vooral omdat er zoveel opties zijn. Bij de ene winkel zijn vermaakkosten wel inbegrepen en bij andere niet. Koop je de jurk direct uit de winkel of krijg je een nieuwe? Wordt de jurk in een confectiemaat besteld of precies op jouw maten? Laat je een jurk personaliseren en naar jouw wensen aanpassen? Soms krijg je ook vaste kortingen als je bijvoorbeeld ook lingerie bestelt. Allemaal dingen die de prijzen nogal kunnen laten variëren. Prijzen zeggen dus wel iets maar niet heel veel en het is best moeilijk om een vergelijking te maken.

Oké, denk je nu, maar ik wil harde bedragen horen!

Wat voor bruidsjurk wil je?


Voor elk budget is natuurlijk wel een bruidsjurk te vinden, zo lang het niet onder de 300 á 400 euro komt.
In het low-budget segment is het wel uitkijken: er is heel veel namaak. Je wordt verleid met mooie foto's, maar uiteindelijk als de jurk uit China of Bangladesh is gearriveerd is deze niet zo mooi als jij 'm had voorgesteld. Wat je dan beter kunt doen is voor een avondjurk gaan in wit of een lichte kleur. Daarin zit minder stof en tijd om het te maken en weet je toch dat er niet op de verkeerde dingen is bezuinigd, zoals pasvorm of kwaliteit. Een andere optie is een vintage trouwjurk (dus niet retro, lees hier wat het verschil is)

bron: pinterest
Pas vanaf 900,- euro is het veilig om een 'echte' bruidsjurk te kopen. Er zijn veel merken in dit segment, zoals Ladybird, Vera Bride, La Sposa, Eternity, Avenue Diagonal, Très Chique, etc. Ook hier is een laag budget niet ideaal, omdat het vermaakwerk van low budget winkels soms ondermaats is. Dit soort jurken wordt ook gemaakt in het verre Oosten en het is niet te controleren of er geen kinderarbeid of milieuvervuiling aan te pas komt.

Wij merken zelf dat de meeste van onze bruiden toch wel minimaal 1500,- euro reserveren voor hun bruidsjurk. Er is dan nog niet heel veel te kiezen, maar je hebt in elk geval een jurk van een goede kwaliteit.
2000 euro is echt een normale prijs voor een trouwjurk. Merken in dit segment zijn Sincerity, San Patrick, Demetrios, Maggie Sottero.

Er zijn ook nog heel luxe trouwjurken, zogenaamde designer trouwjurken. Die zijn er vanaf 2000 euro.
Voorbeelden van merken en labels zijn: Jesus Peiro, Rosa Clara, Atelier Pronovias, Vera Wang, Jenny Packham. Deze merken werken met luxe stoffen en de ontwerpen zijn technisch ingewikkeld en moeilijk om te maken. De prijzen van de meeste jurken van deze merken liggen tussen de 3000 en 10.000 euro.

Verder nog...


Houd er wel rekening mee dat je met een trouwjurk nog niet klaar bent. Je moet ook nog denken om goede lingerie en schoenen! Met een budget van 3000 euro zit je in ieder geval goed.

We hebben ook nog een handig filmpje over prijzen en budget, voor als je niet van lezen houdt:

donderdag 19 september 2013

Wat te doen met je bruidsjurk na je bruiloft?

Wat doe je met je bruidsjurk als je eenmaal getrouwd bent? Van onze moeders en oma's weten we wel dat ze vroeger wel raad wisten met een gebruikte bruidsjurk. Wiegenhemeltjes, doopjurken, bruidsmeisjesjurken... met een handige naaister in de familie had de bruidsjurk zo een bestemming gevonden. Maar behalve dit soort recyclen... wat kun je nog meer met je bruidsjurk doen?

Je trouwjurk etaleren

Hoe kan ik mijn bruidsjurk leuk etaleren?


Deze optie is leuk als je veel ruimte hebt in huis. Je zet de jurk op een mannequin of buste op de overloop of in je slaapkamer. Zo kun je nagenieten door ernaar te kijken. Wel regelmatig goed afstoffen!

Hoe kan ik mijn bruidsjurk verkopen?


Stomen en op marktplaats zetten. Je trouwjurk verkopen is nog niet zo gemakkelijk. Schoon verkoopt ie natuurlijk het best. Je maakt een redelijke kans als het een erg populair model was van een bekend en duur merk. We bevelen het overigens niet aan om je trouwjurk te verkopen. Het geld verdwijnt waarschijnlijk toch in de huishoudpot en dan? Dan is je trouwjurk opgegaan aan levensmiddelen, een truitje en een paar stofzuigerzakken. Vinden wij persoonlijk jammer.

Hoe kan ik mijn bruidsjurk het best bewaren?


Een beschermhoes van Jesus Peiro
Het best bewaar je je bruidsjurk in een stofvrije bewaarhoes. Veel winkels geven zo'n hoes gratis bij je trouwjurk. Het is wel zaak dat je je trouwjurk zo snel mogelijk laat reinigen na je trouwdag. Hoe eerder, hoe beter alle viezigheid er nog uit zal gaan. Daarna hangend opbergen in de hoes. Liefst niet dubbelvouwen.

Kan ik mijn bruidsjurk nog een keer aan?


Ja dat kan. Een klant van ons vertelde dat ze elk jaar uit eten gaan en dat ze dan hun bruidskleding weer aantrekken. Je kunt ook overwegen je bruidsjurk door een goede couturier / coupeuse te laten vermaken tot een beeldschone galajurk of cocktailjurk.



donderdag 5 september 2013

Weddingplanners... waarom? Wat heb jij aan een weddingplanner?

Weddingplanners worden steeds meer een normaal verschijnsel in Nederland. Dachten we in het begin nog aan Amerikaanse toestanden, zoals we die kennen uit Holywood films. Inmiddels is het beeld dat we hebben van weddingplanners al een stuk genuanceerder. Wel zijn er nog steeds vooroordelen als: het zal wel vreselijk duur zijn, het is alleen iets voor 'the rich and famous', je verliest de controle over je eigen bruiloft en zo nog een paar meer.

Vandaag hebben we een filmpje voor je, waarin je precies te weten komt wát een weddingplanner nu precies voor jou kan betekenen. Emma van Embrace interviewt Marion van Zutphen van Otherwize Weddings over de vraag 'Waarom zou je een weddingplanner inhuren?'. In het filmpje rekent Marion af met de vooroordelen die er bestaan over weddingplanners en maakt ze duidelijk wat jullie als bruidspaar kunnen hebben aan een weddingplanner. Ga er rustig voor zitten, want het interview is 20 minuten lang en zit boordevol nuttige informatie!


woensdag 4 september 2013

Afritsbare trouwjurk: kort én lang in één!

Maak kennis met één van de leukste jurken voor 2014: de Atelier Pronovias Yamse. Deze te gekke bruidsjurk combineert een vlot kort jurkje met fantastische bewerking en een lange droomjurk, simpelweg door een rits. In één soepele beweging haal je de tule onderlaag van deze bruidsjurk eraf en kun je met je voetjes van de vloer als je 's avonds gaat dansen.

Picture this: Je openingsdans begint met een zwoele argentijnse tango, die je superslow danst in je lange bruidsjurk en voilá, plots gaat het ritme over in een rappe cha-cha-cha. Jij ritst de jurk er snel af en los gaan jullie. Al snel komen alle andere gasten erbij op de dansvloer en er wordt de hele nacht gedanst.

And you know, what made it so exciting...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...