dinsdag 14 mei 2013

De echte prijs van goedkope jurken


Foto: Taslima Akhtar
Het kan je vast niet ontgaan zijn; de ramp die zich voltrok in Dhaka, Bangladesh. Een groot gebouw met daarin naaiateliers (sweatshops) die goedkope kleding produceren voor de Europese en Amerikaanse markt vloog in brand en inmiddels zijn er meer dan 1000 dodelijke slachtoffers geteld. Hoe dat kon gebeuren? Het moest goedkoop. En als het goedkoop moet, dan bezuinigen ze daar wel op brandveiligheid en de bouwkwaliteit. Als het dan fout gaat, gaat het ook goed fout.

Dat is dus wel iets om over na te denken als je weer in de verleiding komt de Primark (3e verdieping, geen overlevenden) binnen te lopen (of als je op zoek bent naar een veel te goedkope bruidsjurk). Natuurlijk wordt er beterschap beloofd door alle grote 'fast fashion' ketens. Maar zelf denk ik dat het niet veel uithaalt. Echte verandering zal moeten plaats vinden in het hoofd en het hart van de consument!

Echte verandering zal

moeten plaats vinden in het hoofd

en het hart van de consument

The Independent (Engelse krant) schrijft:

"The fashion equivalent of fast food, Primark has created a new breed of shopper who considers its discount clothing so addictively cheap and disposable that they hoard items with little concern if they need or want it"


Samengevat: de Primark is wat de consument wil. De Primark maakt zulke goedkope kleding dat mensen met tassen vol de deur uitlopen zonder zich af te vragen of ze het wel willen of nodig hebben. Die onverschilligheid zou moeten verdwijnen. We moeten weer gaan nadenken als we kleding kopen. Allereerst is het goed om je wél af te vragen of je iets nodig hebt, ja of nee. Maar ook: waar komt dit jurkje vandaan? Draag ik niet andermans ellende aan mijn lijf?

Misschien moeten we dan maar eens sparen voor een mooi kledingstuk, zodat we in ieder geval zeker weten dat niemand anders er een zware prijs voor betaalt.

Taslima Akhtar zegt dit over de foto die ze maakte van de ramp (zie boven):

Every time I look back to this photo, I feel uncomfortable — it haunts me. It’s as if they (the man and the woman in the rubble) are saying to me, we are not a number — not only cheap labor and cheap lives. We are human beings like you. Our life is precious like yours, and our dreams are precious too.

Aan onze goedkope kleding hangt een heel duur prijskaartje. 



zaterdag 4 mei 2013

Pronovias 2014 collectie catwalk show

De ogen van heel de wereld zijn ook elk jaar gericht op de show van Pronovias in thuishaven Barcelona. Pronovias showt niet zoals de andere merken in Pasarela Gaudi, maar heeft z'n eigen show met daarin hun Elie by Elie Saab collectie en Atelier Pronovias. Neem hier alvast een kijkje naar de jurken uit de 2014 collectie van Pronovias. Onder de modellen was Ana Vyalitsina, bekend als 'Victoria's secret angel' en zij werd gekust door Jon Kortajarena (debuteerde in Tom Ford's 'A single man'), meteen het klapstuk van de show. Natuurlijk is dit de eerste show na de dood van Manuel Mota, de chief designer van Pronovias. Hij had altijd ook zijn eigen lijn bij Pronovias, die wij eigenlijk altijd de mooiste Pronovias jurken vonden. Hij zal gemist zijn en worden.


Ook Pronovias heeft mouwen, birdcage sluier
Lange mouwen en een diepe V-hals
'Sexy back' en prachtige mantilla sluier
Ruime V-hals en losse sleep
X-silhouet met wijde V-hals
Een enorme pouf 
Net als bij Jesus Peiro vloeiende stoffen
Blousend lijfje (ook gezien bij Jesus Peiro)


Foto credit: Irene's closet

Jesus Peiro 2014: 7 opvallende elementen

In dit artikel gaan we de 2014 collectie van Jesus Peiro analyseren. Wat is er nieuw, wat is er gebleven van vorig jaar? Wat voor stoffen en bewerkingen werden er gebruikt? Uit onze analyse zijn er 7 dingen gekomen die de 2014 collectie kenmerken. Hier zijn ze:


Jesus Peiro's optische strapless look

Dit noem ik even zo, omdat Jesus Peiro fantastisch mooie stoffen gebruikt rond de hals die de huid prachtig laten doorschijnen. Op deze manier heb je de looks en de glamour van een strapless jurk, met toch iets over je schouders (en bovenarmen).


Mouwen en mouwtjes

Net als vorig jaar zijn er weer veel mouwtjes en mouwen in deze 2014 collectie. Soms zijn ze transparant, van organza, tule of kant, maar Jesus Peiro maakt ook jurken met ondoorzichtige mouwen.



Jesus Peiro goes back to black

Het zwarte lint vind ik zo 'niet Jesus Peiro', dat ik me afvraag of de linten er nog op zitten als de bruidsjurken worden uitgeleverd aan de winkels straks in Oktober. Ik heb nog niet de kans gehad om er naar te vragen, dus dat houden jullie nog van ons tegoed. 


Grafische patronen

Jesus Peiro heeft ook in 2014 weer veel stoffen met ingeweven patronen, zoals kant, macramé, crochet en borduursels. Er zijn stippen, strepen, bloemen en krulachtige motieven te zien. 


Hoge ronde halzen

Deze trend heeft Jesus Peiro vorig jaar ingezet; de 'jewel neckline'. Vaak koppelt het merk deze halslijn met mouwen. Deze halslijn wordt eigenlijk alleen maar uitgevoerd in transparante stoffen zoals tule en organza. 


Asymmetrie

Enkele bruidsjurken die op de catwalk te zien waren verwijzen duidelijk naar de jaren 20, met coupe en biais (schuin van draad), zodat de stof optimaal valt. Veel van deze ontwerpen hadden ongelijke stofvolumes links en rechts, soms duidelijk asymetrisch door een een-schouder model en soms was de stof wat subtieler naar één kant gebracht. 


Jesus Peiro's glitter & glamour

De laatste jaren maakt Jesus Peiro er de gewoonte van om het klapstuk van de show een bruidsjurk te laten zijn die van top tot teen bewerkt is met fijne pailletten of kristallen. Zo ook dit jaar (de jurk met het zwarte lint om de taille, gecombineerd met sluier). Verder kenmerkten de jurken in de show zich door kunstig ontworpen en fraai vormgegeven applicaties en halssieraden.

foto credits: Barcelona Bridal Week

vrijdag 3 mei 2013

jesus peiro viert 25e verjaardag groots op de Catwalk in Barcelona

Voor Jesus peiro was dit een heel speciale gelegenheid en dat kon je merken op de Catwalk van de Pasarela Gaudi, waar elk jaar de grote Spaanse ontwerpers hun bruidsmode collecties tonen. Het Catalaanse bedrijf Jesus Peiro viert dit jaar zijn 25e verjaardag met een prachtige collectie voor 2014, die verwelkomd werd met warm applaus in de pasarela.

Twee kleermakers en een model
 openen de show van jesus peiro
De show opende met een voorstelling van een model met een onvoltooide bruidsjurk, begeleid door twee kleermakers. Dat was enorm leuk gedaan, want op het levende model waren zwarte lijnen aangebracht zoals je ziet op een buste waarop mode ontwerpers hun kleding mouleren. Op haar arm droeg ze een prachtig gestileerd speldenkussen en op de jurk waren schetsen en tekeningen gespeld, zoals je als ontwerper doet wanneer je bezig bent een jurk op de buste te maken. De collectie heet 'Costuras', het Spaanse woord voor 'naden' of 'stiksels'. Een schitterende naam voor een collectie bruidsjurken die niet zouden misstaan bij haute couture shows in Parijs.

Jesus Peiro 2014 collectie


Een mooi begin van de tweede dag van de Barcelona Bridal Week 2013. Op de catwalk kregen romantische inspiratie en fantasie de vrije loop. Dit jaar gebruikte Merche Segarra, de ontwerpster van Jesus Peiro, een breed palet aan materialen: tule, mikado, chiffon, uiteraard allemaal van zijde. Er waren zeemeermin-silhouetten, asymmetrische coupes en heel veel mooie halslijnen. Dit jaar waren er net als vorig jaar bijna geen strapless jurken te bekennen in de show. Wel 'optisch strapless', waarbij de schouders bedekt zijn met doorzichtige stoffen zoals tule, organza en prachtig kant met een open structuur. De modellen hadden allemaal prachtige Brigitte Bardot kapsels, zodat de hele show deed denken aan Dior in de jaren '50.
Er waren ook weer veel mouwen en ook de peplum (die vorig jaar zijn intrede deed in de gewone mode) werd niet vergeten.

Opvallend waren ook de accessoires met veel zwarte accenten, die een rebels accent geven aan de verder witte stoet aan bruidsjurken. De show werd afgesloten door een prachtige jurk met pailletten met een rok die is opgenomen bij de heup. Een uitzonderlijk mooie jurk, die getuigt van enorm vakmanschap.


Veel zwarte strikken

Jesus Peiro's mooie mouwen

De bateau hals met splitje is typisch Jesus Peiro

Let op deze prachtige ceintuur

Veel bedekte schouders en bovenarmen

Ook Jesus Peiro is de peplum niet vergeten

foto credit: Barcelona Bridal Week
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...