vrijdag 18 januari 2013

Vintage of Retro?

Embrace ontwerptekening
Wat is vintage en wat is retro? Ik zie de termen nogal eens verward worden. Hoe zit het?

Retro is het teruggrijpen op dingen die geweest zijn. Broeken met wijde pijpen bijvoorbeeld zoals in de seventies, dat is retro. Om bij de broeken met wijde pijpen te blijven; zou jij een puntgaaf exemplaar uit de seventies in je kast hebben, dan is dat vintage.

Oftewel: Retro is opnieuw iets maken volgens trends en mode van jaren geleden en vintage zijn de originele spullen uit die tijd zelf.

Dus: die trouwjurk van jouw moeder, die is vintage. Maar wil jij een sixties trouwjurk die nieuw is, dan is die jurk retro.

Vintage is eigenlijk het woord dat gebruikt word om een zeer goed wijnjaar mee aan te duiden. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor couture kleding of kleding van bekende ontwerpers van enkele tientallen jaren geleden. Het is een beetje vaag wanneer precies iets vintage wordt, maar voor mijn idee zijn de jaren '80 en eerder nu ongeveer vintage.

Het leukste is natuurlijk een retro trouwjurk met vintage elementen. Sommige dingen worden tegenwoordig niet meer zo gemaakt als in de fifties, sixties en seventies. Knoopjes bijvoorbeeld of bepaalde soorten kant of metalen pailletjes (tegenwoordig zijn ze allemaal van plastic). Wij vinden het leuk om dat soort dingen te verzamelen. We maken dus wel eens jurken volgens de sixties mode met originele onderdeeltjes uit die tijd.
Retro with a touch of vintage dus.

donderdag 17 januari 2013

Mobiele telefoon etiquette - 7 tips voor het gebruik van je mobiele telofoon

illustratie: Ted Slampyak via artofmanliness.com
Etiquette is rekening houden met anderen. Het is niet zo dat er overal regels voor zijn, het gaat er gewoon om dat we het met elkaar zo aangenaam mogelijk hebben. De telefoon maakt een groot deel uit van ons dagelijks leven en bij sommige mensen lijkt het wel alsof het ding met hun hand vergroeid is. Mobiele telefoons zijn handig, maar je kunt er andere mensen behoorlijk mee ergeren. Daarom de volgende 7 'regels':

Niet telefoneren, facebooken, twitteren of what's appen wanneer je in gesprek bent met anderen.

Wat is belangrijker: je berichten op je telefoon of de persoon met wie je samen bent? Bedenk eens hoe jij je zou voelen als je met iemand in gesprek bent die de hele tijd is afgeleid door z'n mobiel?

Het is verboden je telefoon op tafel te leggen als je eet, helemaal in restaurants of eetgelegenheden.

Lezen aan tafel mag ook niet en als dit al geldt voor een goed boek, dan zeker voor de mobiele telefoon. Tijdens het eten ben je volledig gefocust op je bord en de gesprekken met je disgenoten. Wedden dat je maaltijd veel gezelliger wordt?

donderdag 10 januari 2013

Pronovias ontwerper Manuel Mota overleden

Manuel Mota 1966-2013
De Spaanse ontwerper Manuel Mota is 8 januari overleden in zijn huis in de buurt van Barcelona. Mota ontwierp bruidsjurken onder zijn eigen naam voor Pronovias, één van de grotere bruidsmerken van de wereld. Hij werkte daar 23 jaar en was er ook creative director. De doodsoorzaak is onbekend. De ontwerper is 46 jaar geworden.

Manuel Mota was een vernieuwende kracht in de bruidsmode. Eigenlijk wilde hij architectuur gaan studeren, maar na het zien van Audrey Hepburn in 'My fair lady' bekeerde hij zich tot de mode. Volgens hem was er geen grens aan de manieren en stijlen waarop een bruid eruit kan zien. Manual Mota ontwierp onder andere de bruidsjurk van Doutzen Kroes in 2010.

woensdag 9 januari 2013

Hoe lang van tevoren moet ik mijn trouwjurk kopen?

Trouwjurken duren over het algemeen lang om te maken. Er zit veel (hand)werk in en de besteltijden variëren afhankelijk van het model van de jurk, waar een merk zijn productie heeft gevestigd, nationale feestdagen en vakanties. Best ingewikkeld dus.

Wij zeggen altijd: hoe langer van tevoren je beslist, hoe meer mogelijkheden er zijn. Bij ons geldt dat speciaal voor bepaalde stoffen die moeilijk te bestellen zijn. In het algemeen geldt dus: Meer tijd is dan meer keus voor jou!

Om jou te helpen hebben we een bewegend infogram gemaakt. Aan de hand van de maand waarin jouw bruiloft valt 'berekent' het diagram in welke maanden je het best je bruidsjurk kunt uitzoeken, zodat de bruidswinkel genoeg tijd heeft om een nieuwe bruidsjurk in jouw maten te bestellen.


Hoe werkt het?

Simpel, schuif met de tijdcursor van (of pauzeer) het youtubefilmpje zodat de maand waarin jouw bruiloft valt bovenaan staat en lees in de buitenste cirkel af wat de maanden zijn waarin jij het best je bruidsjurk kunt kopen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...