zaterdag 22 december 2012

Kerstmake-up idee: Nepwimpers en goudkleurige oogschaduw

Ben jij er al over uit wat je voor kerstmake-up gaat doen? Emma heeft twee filmpjes voor je met tips voor een leuke oogmake-up voor kerst. Ze laat zien hoe je nepwimpers aanbrengt en hoe je een oogschaduw opzet met goudtinten en glitters.



vrijdag 7 december 2012

Welke soorten stoffen zitten er in jouw bruidsjurk?

Kanten bovenlijfjes van bruidsjurken
Als het gaat over soorten stof voor bruidsjurken moet je niet alles geloven wat er geschreven staat. In de bruidsbladen en op de blogs van algemene trouwsites wordt nog wel eens een plankje misgeslagen over het hoe en wat van bruidstoffen. Daarom hier weer eens een ouderwets kwaliteitsstukje met een hoop technische termen (die ik wel zo veel mogelijk uitleg en verduidelijk).


Natuurlijke versus Synthetische stoffen

Het onderscheid is simpel: de grondstoffen voor deze stoffen vind je of vrijwel kant en klaar in de natuur of je moet ze zelf via ingewikkelde industriële processen en met behulp van chemische stoffen zelf maken uit ruwe grondstoffen zoals aardolie.

Waarom zijn er synthetische stoffen? 

Sommige natuurlijke grondstoffen zijn duur en / of zeldzaam of vereisen veel handwerk bij hun bewerking, zoals bijvoorbeeld zijde. Daarom wordt er geprobeerd om een goedkoper alternatief te vinden dat qua eigenschappen zo dicht mogelijk bij de natuurlijke variant in de buurt komt. In het geval van zijde is dat eigenlijk nog steeds niet echt gelukt. Zijde is nog steeds het sterkst, lichtst en meest kleurecht ten opzichte van de namaakzijdes. Viscose komt daarvan nog het dichtst bij zijde in de buurt. Een bruidsjurk van zijde is al snel anderhalf keer zo duur als eentje van kwalitatief bijna even goede synthetische stof.

Synthetische stoffen worden ook ontwikkeld om speciale eigenschappen, bijvoorbeeld slagkracht of weerstand tegen slijtage. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Kevlar, wat gebruikt wordt in kogelwerende vesten. Een voorbeeld dat misschien nog iets meer tot de verbeelding spreekt? Nylon, waar je mooie elastische panties en kousen van kunt maken.

Belangrijke stofeigenschappen voor het ontwerpen van bruidsjurken


Zijde mikado staaltjes

Weefrichting

De weefrichting is ontzettend belangrijk in het verwerken van stof. De eigenschappen van stof kunnen namelijk variëren met de richting waarin je het verwerkt. Als je een patroon uitknipt kun je dus niet zomaar de delen op de stof leggen, maar moet je ze zorgvuldig allemaal in dezelfde richting leggen.

De glans is één van de dingen die verandert met de stofrichting. Bij stoffen met opstaande draden of vezels spreek je van vleug. Fluweel en suede zijn bij uitstek het voorbeeld van een stoffen met vleug.

dinsdag 4 december 2012

Maak zelf je lipstick long-lasting!

Mooie rode lippenstift die goed blijft zitten, ook tijdens een lang kerstdiner? Vandaag even een post over een belangrijk onderdeel van je kerstmake-up; je lippen. Emma leert je een trucje waarmee je 'gewone' lippenstift zelf 'long-lasting' kunt maken. Je hebt daarvoor een geheim ingrediënt nodig. Er is namelijk een supergoed fixeermiddel (wat je in elke supermarkt kunt kopen), zodat de lippenstift niet uitsmeert of vervaagt. Emma gebruikt het in combinatie met verschillende kleuren rode lippenstift van Chanel. De verschillende kleuren rood dienen op je lippen te 'shapen' (voller te laten lijken). Emma legt in het begin uit wat je allemaal nodig hebt en dan kun je zo met haar meedoen en de perfecte rode lippen maken.

zaterdag 1 december 2012

Sluier etiquette: Wanneer draag je je sluier en wanneer niet?

Wanneer draag je je sluier en wanneer niet? Waar komt het gebruik om een sluier te dragen vandaan? Wat betekent een sluier eigenlijk? Wat kun je ermee uiten? Op deze vragen geeft Emma antwoord in onderstaand filmpje en ze geeft tips over hoe om te gaan met de sluier op verschillende momenten van de huwelijksdag. Aan het eind laat ze een mooie nieuwe sluier zien van Poirier, die verpakt komen in schitterende dozen.

bruidsmode: Couture vs. Confectie

Couture en confectie, je hebt beide begrippen in je zoektocht naar je bruidsjurk vast wel eens opgevangen. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Met name over Couture bestaan er nogal wat misconcepties, het begrip is behoorlijk aan inflatie onderhevig. Hoe dat kan? Er wordt in de mode en bruidsmode veel dingen 'couture' genoemd, die het eigenlijk niet zijn. Het is dus eigenlijk een soort reclamewoord geworden. Ik vind het zelf heel jammer dat veel mensen niet meer weten wat couture echt is, dus ga ik het in deze blog er eens uitgebreid over hebben.

Haute couture


Laat ik haute couture als voorbeeld nemen. Er zijn weinig couturiers (meesterkleermakers) die hun werk 'haute couture' mogen noemen. Haute couture kleding staat gelijk aan kunst. Wereldwijd zijn dat er enkele tientallen haute couturiers en Nederlandse haute couture is er bijna niet op dit moment, alleen Iris van Herpen mag haar werk 'haute couture' noemen omdat ze momenteel gastlid is van de chambre syndicale de la haute couture. Als haute couture ontwerper moet je aan een aantal strenge voorwaarden voldoen: 
  • Uitgekozen zijn door de chambre syndicale de la haute couture;
  • Op bestelling kleding ontwerpen en maken voor een bepaalde klant met 1 of meer doorpassen;
  • Een atelier hebben, gevestigd in Parijs met 15 of meer full-time medewerkers;
  • Minimaal 20 full-time technische medewerkers in minstens één atelier (werkplaats)
  • Twee keer per jaar een collectie uitbrengen met tenminste 35 outfits op de catwalk, zowel kleding voor overdag als avondkleding
Haute couture is supervooruitstrevend en is de bron van innovatie van de modewereld. Heel speciaal dus. 
Het probleem is dat de term 'haute couture' wordt rondgestrooid alsof het niets betekend en dingen worden gelabeled als 'haute couture' die dat helemaal niet zijn. Dat vind ik dus jammer. 

Helaas: In Nederland kun je alleen een 'haute couture' bruidsjurk krijgen als je naar Iris van Herpen gaat en door haar specifiek een jurk laat ontwerpen en maken! Prijs: voor de meeste mensen onbetaalbaar. 

Couture / Bruidscouture


Couture lijdt aan hetzelfde probleem. Je hoeft dan geen minimum aantal medewerkers te hebben of een atelier in Parijs. Ook als couturier moet je specifiek voor klanten op maat kleding ontwerpen en maken. 
Voorwaarde is dat je alles in eigen huis doet, ontwerpen en naaien! Met verschillende elementen een jurk samenstellen en laten maken in China is dus géén couture! 

Goed nieuws: Couture bruidsjurken zijn er wel te vinden in Nederland! Er zijn ateliers (zoals het onze) waar ze voor jou (en / of in overleg met jou) je bruidsjurk kunnen ontwerpen en maken. Het gave hiervan is dat je zelf kunt kiezen van wat voor stoffen je jurk gemaakt wordt en een combinatie kunt maken van uitsluitend elementen die jou goed staan! Prijzen: grofweg vanaf 2000,- Euro. 

Confectie / Gewone bruidsmode


Confectie is kleding die in grote volumes wordt gemaakt, niet op maat voor één specifieke persoon, maar juist in standaardmaten, die de meeste mensen kunnen dragen. De meeste bruidsmodemerken werken zo:
Een standaard matenbereik (bijv. 32 (zero) tot 56), één of twee stof- of kleuropties en eventueel een optie 'petit' of met langere roklengte. Merken als Maggie Sottero, Pronovias, Sincerity, Benjamin Roberts en Enzoani werken zo. Enkele merken zoals bijvoorbeeld Jesus Peiro kunnen een jurk helemaal op maat voor je maken, eventueel zelfs met modelaanpassingen. Prijzen: Grofweg vanaf 750 euro. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...