donderdag 29 juli 2010

Couture Kousebandjes

"Something old, something new, something borrowed, something blue (and a penny in your shoe)"

Klinkt vast niet onbekend. Rondom het verschijnsel trouwen zie je veel bijgeloof, tradities en rituelen. Mensen hebben dat klaarblijkelijk nodig. Je zag het afgelopen WK ook: Je had bijvoorbeeld mensen die een vaas bloemen laten staan tijdens het hele WK, om vooral de winnende condities niet te veranderen (ja een uitgebloeide vaas bloemen is echt zo'n voorbeeld wat het Nederlands elftal persé nodig heeft om te winnen). Zelfs de voetballers zelf droegen een bio-stabiel achtig armbandje dat hen via de magnetische weg evenwichtiger zou moeten maken... Allebei knappe voorbeeldjes van magisch denken. Dit type associatie is typisch voor één van de ontwikkelingsstadia van kleine kinderen en we komen er kennelijk onze hele leven niet geheel vanaf.

Het kousebandje is ook zo'n ritueel. Een tijdje schreef ik over kousebandjes met een medaillon van Poirier, maar vandaag werd ik door een vriendin op iets geweldigs gewezen: Couture Kousebandjes van Florrie Mitton. Ze zijn gemaakt van hele mooie zijde, kant en vaak versierd met een vintage elementje. Ze worden met de hand gemaakt en worden geleverd in een prachtige gift box. Dit kousebandje houd je waarschijnlijk liever zelf!


Bron: Froufrou fashionista met dank aan Rebecca.

donderdag 22 juli 2010

De trouwjurk van Kim Feenstra

Kim versus Yolanthe

Op blogs en fora is het trouwjurken-commentaar niet van de lucht. De bruidsjurk van Yolanthe wordt bijvoorbeeld vergeleken met de bruidsjurk van Kim Feenstra, die gisteren getrouwd is met DJ Michael Mendoza. In tegenstelling tot Yolanthe ging Kim niet om de Nederlandse ontwerpers heen, maar liet ze haar jurk maken door Monique Collignon. Van wie het pak van Michael is weten we niet, maar het komt vrijwel zeker bij Oger vandaan. Waar de jurk van Yolanthe eigenlijk vrij veel negatieve recensies krijgt is men positief over de trouwjurk van Kim Feenstra.

De trouwjurk van Kim

De jurk is in elk geval gemaakt van mooie materialen en heeft een romantische insteek. Ontwerpen met kant heeft als risico dat het snel truttig of lijzig wordt. Truttig is de jurk zeker niet, maar Collignon heeft zich niet aan enige lijzigheid kunnen ontworstelen. Ook het maatwerk liet kennelijk nog te wensen over, want op een aantal momenten is te zien dat Kim het lijfje omhoog trok of vasthield. Met als dagthema 'James Bond' had het wat ons betreft wel wat pittiger en sexier gemogen, maar mooi was ze wel.


Foto's: Brunopress / Edwin Janssen

dinsdag 20 juli 2010

Trouwjurk Yolanthe niet van Maria Karin?

Maria Karin couture 2011
Het gonst van de geruchten. Tot dusver deed het verhaal de ronde dat de trouwjurk van Yolanthe door Maria Karin ontworpen en gemaakt zou zijn. Gisteren begonnen er ineens vage berichten op te duiken dat Mary Borsato (jawel, mama Borsato) er iets mee van doen zou hebben gehad. Sommige bronnen melden dat de jurk van Mary afkomstig zou zijn. Andere denken dat het ontwerp van Maria Karin was en dat zij de jurk niet af kon krijgen, zodat Borsato in moest springen. Nog vreemdere verhalen vertellen dat Yolanthe de trouwjurk door Mary heeft laten ontwerpen en maken. Dat laatste wil er bij ons niet in. Daarvoor lijkt Yolanthe's jurk teveel op het exemplaar hiernaast uit de couture collectie 2011 van Karin.

Het meest logische scenario dat wij kunnen bedenken is dit: Yolanthe betoont zich  in het gesprek met Maria Karin een oerhollandse deerne:
Ik wil graag deze, maar dan niet met al die rare bloemetjes hoor... nee, nee, dat vind ik veel te druk... Kunnen die rondjes niet wat groter?... Nee dat lijfje is veel te doorzichtig... etc, etc. Misschien dat Maria Karin daarna niet zo veel zin meer had om er mee door te gaan... Tja, maar zo'n trouwjurk moet er komen, koste wat het kost.

Stijlvolle honeymoon seks

Nederland is een online lingeriewinkel rijker en wat voor een! Jonge ondernemer Rebecca van der Wurff zag wat er in veel landen wél was, maar in Nederland niet: een stijlvolle webwinkel in erotische artikelen. De naam?

Internationaal gezien kun je haar webwinkel het best vergelijken met een lingerie label als Agent Provocateur. Wat ze absoluut niet wil zijn is een webshop in het genre pabo en dergelijke. Rebecca is begonnen vanuit een passie voor schoonheid en hoogwaardige kwaliteit en dat is wat ze voor haar klanten uitkiest uit het aanbod van leveranciers wereldwijd. Ze verkoopt alleen dingen waar ze zelf voor honderd procent achter staat.

Pleasurements hanteert vier P's als thema's: Please, Play, Party en Provocate. In het Nederlands: Behagen, Spelen, Feesten en Uitdagen. Deze vier thema's behelzen lingerie en accessoires in sferen van zoet en lief tot dominant en spannend. Rebecca was zo lief ons onderstaande campagne foto's te sturen om te gebruiken als illustraties bij dit artikel.

Wij zijn het met Rebecca eens dat dit een behoefte was waarin voorzien moest worden in Nederland. Ons advies: Ga lekker shoppen om jezelf en je aanstaande eens fijn te trakteren tijdens je honeymoon! Over honeymoons en bruiloften gesproken: Rebecca gaf ons een kleine scoop, want vanaf september zal er ook een Pleasurements lijn van bruidslingerie te vinden zijn in de webwinkel!


www.pleasurements.com
de gebruikte foto's zijn eigendom van Pleasurements.

zondag 18 juli 2010

De Trouwjurk van Yolanthe

Een poosje geleden hebben wij een prognose gegeven over hoe wij dachten dat de bruidsjurk van Yolanthe eruit zou gaan zien. We geven het meteen maar ruiterlijk toe: We hadden het fout:
Onze prognose: Yolanthe trouwt in een lange sluikvallende japon met veel kant (en misschien een empire accentje), met uiteraard een flinke sleep en grote mantilla achtige sluier.
Ok, één ding hadden we goed gegokt en dat was de grote Spaanse sluier.  De trouwjurk van Yolanthe is eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat we dachten: Een lang aansluitend korsetlijfje met zichtbare baleinen en een rok van lagen met baleinen in de zomen ervan. Vooral de plaatsing en vorm van de baleinen in het lijfje spreekt ons erg aan. De jurk is ontworpen en gemaakt door Maria Karin, een in Nederland vrijwel onbekende ontwerpster. De styling van het bruidspaar en de gasten is tot in de puntjes verzorgd en duidelijk gericht op mooie persfoto's. Yolanthe's make-up is bijvoorbeeld zwaar aangezet en de lichte kleuren creëren een soort 'hemels' tafereel. Op de foto's die ik heb gezien was het effect goed bereikt.

update: lees ook: Trouwjurk Yolanthe niet van Maria Karin?

zaterdag 10 juli 2010

Couture, Haute Couture & Bruidscouture

Momenteel zijn in Parijs de haute couture shows van o.a. Chanel, Dior, Maison Margiela etc. Wat is dat nu precies: couture en wanneer is het 'haute' couture? Wat wordt er dan bedoeld met bruidscouture? In dit artikel zullen we proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen.

Couture versus Prêt-à-porter

Couture is het op maat ontwerpen en maken van kleding die uniek is of in zeer lage oplage wordt gemaakt. Couturestukken worden letterlijk op je lijf gemaakt. Couture kan verschillende betekenissen hebben, namelijk: het vak van het op maat maken van kleding, maar ook de op maat ontworpen en gemaakte kleding zelf.

Couture staat tegenover confectie, in het Frans aangeduid met de fraaie term 'Prêt-à-porter'. In de internationale modewereld en op internet spreekt men vaak over 'ready-to-wear' collecties, wat overigens precies hetzelfde betekent: klaar om te dragen. Confectie wordt wel in grote oplage gemaakt volgens standaard maattabellen.
Eigenlijk alles wat je in normale kledingwinkels vindt is confectie, ook in dure winkels waar merken worden verkocht als Moschino, Prada, Chanel of Victor & Rolf. Dit zijn merken die weliswaar ook couture maken, maar alleen voor een zeer selecte kring. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Victor & Rolf voor prinses Mabel.

Haute Couture versus Couture

Wat is dan het verschil tussen Haute Couture en Couture? Haute is het franse woord voor 'hoog'. Het komt dus eigenlijk neer op Couture 'van hoog niveau'. In haute couture werkt men bijna uitsluitend met zeer kostbare stoffen en ingewikkelde niet-alledaagse technieken. Haute couture wordt gezien als de gangmaker en voortrekker in de mode. Haute couture collecties vormen vaak de inspiratie en uitgangspunten voor het ontwerp van de confectie collecties van de toonaangevende modehuizen. Haute couture is extremer van aard en niet noodzakelijkerwijs dagelijks draagbaar. In Frankrijk wordt er streng op toegezien wie zich 'haute couturier' mogen noemen. Een couturier moet daarvoor zijn aangesloten bij de 'Chambre Syndicale de la Haute Couture' en voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Klant-specifiek design, op maat gemaakt in één of meerdere passessies;
  • Een eigen atelier in Parijs met meer dan 15 full-time werknemers;
  • Het uitbrengen en showen op de catwalk van collecties van minimaal 35 stukken, éénmaal per seizoen (dat is twee keer per jaar) voor presentatie aan de Franse pers. Deze collecties moeten zowel dagelijkse als avondkleding bevatten.
De term 'haute couture' is helaas nogal misbruikt, juist door grote confectiemerken  om hun prêt-à-porter collecties aan te prijzen.  Daardoor bestaat er vandaag de dag enige verwarring over wat nu precies 'haute couture' is. De correcte internationale benaming voor zulke merken is 'luxury brand' of  'designer label'. In enkele gevallen hebben deze grote merken een aparte 'haute couture' divisie.
Tegenwoordig is Parijs niet meer de exclusieve hoofdstad van de mode en vind je ook 'Fashion weeks' met couture en prêt-à-porter shows in steden als New York, Milaan, Barcelona en Amsterdam.

Hoe zit het dan met couture? We zagen zojuist dat confectie totaal iets anders is dan couture, vanwege het individuele aspect behorend bij couture en ook dat de term 'haute couture' voorbehouden is aan een selecte groep modehuizen. De voorwaarden waaraan couture moet voldoen zou je als volgt kunnen stellen:

  • Het moet gaan om een uniek ontwerp
  • Het patroon moet direct gebaseerd zijn op het lichaam van de klant
  • De klant moet lijfelijk aanwezig zijn voor het doorpassen
  • Als uniek stuk of in zeer beperkte oplage geproduceerd worden
  • Alle handelingen in het ontwerp- en vervaardigingsproces vinden plaats binnen één bedrijf en / of atelier.
Eigenlijk zijn dit ook eisen voor 'haute couture', maar is couture niet gebonden aan een inschrijving bij een kamer van couture of bepaalde eisen aan de schaal van de onderneming of productie. 

Bruidscouture

Wordt ook wel couture bruidsmode genoemd. Soms hebben modehuizen een bruidsjurk als klapstuk van de collectie. Bruidsjurken kunnen ook op maat gemaakt en ontworpen worden. Dat is bruidscouture in de meest strikte zin van het woord. Bruidscouture vind je hoofdzakelijk in kleinere ateliers, maar er zijn ook merken die de mogelijkheid hebben om een jurk helemaal op maat te maken. Dat zou je couture kunnen noemen, even niet lettend op het laatste puntje uit de vorige perikoop. Ook bij bruidscouture gaat het om unieke ontwerpen en persoonlijke behandeling van de cliënt.

Bruidscouture Ateliers in Nederland die we zouden aanbevelen:

  • Els Hillenius - Haarlem
  • Sana van Rooij - 's Hertogenbosch
  • Keurslijf - Utrecht
  • Barbara Fabree - Oisterwijk

bronnen: Embrace | Wikipedia
foto: Dior Haute Couture FW 10.11 (juli 2010)

woensdag 7 juli 2010

Maggie Sottero 2011 bruidsjurken

Het wordt tijd om de volgspot weer eens op Maggie Sottero te richten. De bruidsjurken voor 2011 hebben weer de filmisch romantische inslag die we gewend zijn van Maggie Sottero. Er is aandacht voor detail, wat je ziet aan mooi geconstrueerde bloemen en strik-accenten. Ook de nieuwe modellen staan in een traditie van het leggen van het accent op de taille. Het merendeel van de jurken wordt uitgevoerd met de klassieke korsetsluiting met veter, die maakt dat de jurk zit als een huis en je in een Maggie Sottero trouwjurk niet de bang hoeft te zijn dat je borsten eruit vallen of dat je de hele dag aan het hijsen bent omdat je jurk afzakt. Kopen bij een goede boutique helpt overigens ook, want een goed op maat gemaakte jurk zakt niet.

foto's: maggie sottero

dinsdag 6 juli 2010

Abrazi nieuwtjes Modatex

Afgelopen weekend was er weer Modatex, een jaarlijks gehouden bruidsbeurs voor detaillisten in bruidsmode. Op de Modatex zijn veel merken aanwezig om hun nieuwe collecties te laten zien en natuurlijk te verkopen voor het komend bruidsmodeseizoen. Je ziet er bruidsmodemerken zoals Maggie Sottero, Sincerity, Affinity Bridal, Ladybird, Ugo Zaldi, maar ook veel accessoire merken zoals Emmerling, Poirier en natuurlijk de sieraden merken zoals Abrazi.

Over Abrazi gaan we het even verder hebben, omdat we op in hun presentatie weer een paar leuke dingetjes hebben gespot. Allereerst is er een nieuwe swarovski parel in de kleur 'lavender' oftewel 'lavendel' bijgekomen, een prachtige koele tint paars. Dan zijn er nieuwe kristalvormen zoals de hieronder afgebeelde 'leaf' en het v-vormige samenstel van chatons (ronde kristallen met 8-hoekige tafel), te zien op de onderste foto.

meer info: abrazi.com


vrijdag 2 juli 2010

Ugo Zaldi: Silky Sexiness

Het is weer eens tijd om een nieuw merk te presenteren waar we laaiend enthousiast over zijn: Ugo Zaldi. Ugo Zaldi maakt al een tijdje prachtige galajurken en cocktailjurken van zijde, maar in 2009 zijn ze begonnen met het ontwerpen van een bruidscollectie voor 2010. De grondgedachte achter het merk Ugo Zaldi is  affordable luxury', wat zoveel betekent als betaalbare luxe. Dat statement maken ze zeker waar, want in een prijsbereik tussen de 800 en 1500 euro maken zij bruidsjurken die helemaal van zijde gemaakt zijn. Ugo Zaldi bruidsjurken zijn zelfs gevoerd met zijde.

De leuke tekeningen zijn van de hand van Natalia Dubuis, die in 2005 overstapte van Emile Ungaro om Art Director voor Ugo Zaldi te worden.Haar komst was een aanwinst, want ze nam veel ervaring mee van het werken in de haute couture. Centraal staat bij Ugo Zaldi het lichaam van de vrouw die de creaties draagt. Zij wil er mooi uitzien en zich mooi voelen. Wij zien Ugo Zaldi als een frisse wind in het landschap van de Nederlandse Bruidsmode. Het mag allemaal wel wat vlotter en losser endat is precies wat Ugo Zaldi doet. Het is een modieus, sexy enbuitengewoon verfijnd merk dat ook menig Hollandaise zal weten te bekoren en te flatteren.

De collectie bestaat voor een ongewoon groot (vergeleken met andere bruidsmode merken) deel uit korte bruidsjurken. Zoals gezegd is alles gemaakt van 100% zijde in uiteenlopende weefsels als crêpe chiffon,
satijn, mousselines, dupions en mikado's. De zijde maakt de jurken heel draagbaar en uitermate geschikt voor een bruiloft op het strand of in een tropisch oord.

Bronnen: www.embracemode.nl en www.ugozaldi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...